Kiderült, ki lett az Országos Bírói Tanács új elnöke

Zárt ülésen választották meg a megerősödött jogköröket kapott testület elnökét.

Szabó Pétert, a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bíráját (képünkön) választották meg az Országos Bírói Tanács elnökévé annak alakuló ülésén.

A honlapra felkerült összefoglalóból kiderült az is, hogy az elnökhelyettes Varga Rita, a Kaposvári Törvényszék polgári ügyszakos tanácselnöke, a sajtószóvivő pedig Kovács Ildikó, a Szekszárdi Járásbíróság büntető ügyszakos bírája lett.

Az új összetételű és megerősített jogkörű OBT kedd délelőtt tartotta meg alakuló ülését, ezen a leköszönő elnök Matusik Tamás mellett Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal vezetője, valamint Tuzson Bence igazságügyi miniszter is beszédet mondott. Matusik Tamás az ülésen arra figyelmeztette kollégáit, hogy a jogállam csak akkor működhet jól, ha az OBT független tud maradni. Varga Zs. András eközben burkoltan bírálta az Európai Bizottságot, és azt üzente, a jog nem lehet a harc eszköze.

A tavaly nyáron, az Európai Bizottság kérésére elfogadott bírósági reform részeként az Országos Bírói Tanács jogkörei jelentősen megerősödtek. A szervezet nemcsak pénzt, hanem komoly ellenőrzési jogköröket kapott, amellyel gyakorlatilag megkerülhetetlenné vált a fontosabb döntésekben. Az új tagok választásának azért is volt nagy jelentősége, mert az új jogköröket leginkább ők fogják gyakorolni. Bár kivételesen megtehették volna, a régi OBT tagjai közösen úgy döntöttek, hogy ezzel nem akarnak élni és nem indultak újra a tisztségért.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240130_Kiderult_ki_lett_az_Orszagos_Biroi_Tanacs_uj_elnoke

Részvény: