Kézfogással rendezte a vitát a lengyel nagykövet és a magyar vezérkari főnök

Találkozott egymással a Honvéd Vezérkar főnöke és a lengyel nagykövet azután, hogy Sebastian Keciek nyílt levélben fejezte ki felháborodását Böröndi Gábor II. világháborút érintő szavai miatt. A megbeszélés közös nyilatkozattal zárult.

Felháborodott Lengyelország budapesti nagykövete azon, amit a nemrég kinevezett vezérkari főnök a héten nyilatkozott. Böröndi Gábor ugyanis azt mondta,

a II. világháborút meg lehetett volna előzni azzal, ha még idejében békét köt a nagyvilág a náci Németországgal. A világháború 1939-es kitörésekor napok alatt sodorta el a lengyel államot előbb a náci, majd a szovjet csapatok támadása.
Hiába próbálta meg megvédeni a mundér becsületét Novák Katalin köztársasági elnök egy angol nyelvű Twitter-posztban, a vita úgy rendeződhetett, hogy a vezérkari főnököt a nagykövet hivatalában fogadta. Keciek mellett a találkozón részt vett Slawomir Mnitowski ezredes, lengyel védelmi attasé is.

A két fél tárgyalás egy közös nyilatkozat kiadásával zárult, amelyben az áll

a megbeszélés során megerősítették a nagy múltú magyar–lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ennek margóján megfogalmazott célok és az együttműködés fontosságát.
Kęciek nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló. Böröndi altábornagy pedig világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak.

A közleményben hozzátették, hogy a Honvéd Vezérkar főnöke „továbbra is prioritásként kezeli” a NATO-n belüli együttműködés fejlesztését, és elkötelezett a Lengyelországgal való kapcsolatok építése iránt.

Az új vezérkari főnök emelné a Magyar Honvédség harckészültségét
Böröndi Gábor szerint emelni kell a Magyar Honvédség harckészültségét, hogy „ha szükséges, Magyarország érdekében háborút vívjon”.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/vita-lengyel-magyar-borondi.771199.html

Részvény: