Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka – hétfőn döntenek a svéd NATO-csatlakozásról és az új köztársasági elnökről is

Éjszaka várhatóan az életvégi döntésekről lesz egy négyórás vita.

Hétfőn délután egy órakor hivatalosan is elkezdődik a parlament 2024-es tavaszi ülésszaka, a mai nap pedig különösen mozgalmas lesz: az Országgyűlés azzal fog kezdeni, hogy döntenek Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. Nagy meglepetés nem várható: a kétharmados többséggel irányító Fidesz-KDNP frakcióvezetői, Kocsis Máté és Simicskó István a múlt héten jelezték, hogy a kormánypártok el fogják fogadni Novák lemondását. Az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, azonban

a határozathozatal előtt az államfő ötperces beszédet mondhat.

Az kétséges, hogy Novák valóban meg fog-e jelenni hétfőn a parlamentben, hiszen a Fidesz az utóbbi hetekben hatalmas energiát fektetett abba, hogy ahogy az egész kegyelmi botrányt, úgy az azt elindító Novák Katalint is leválasszák magukról.

A napirend szerint hétfőn zárószavazás lesz Svédország NATO-csatlakozásáról. Húsz perccel délután öt óra előtt pedig jön a nap legnagyobb eseménye:

megválasztják az új köztársasági elnököt.

Meglepetés azonban itt sem várható: a kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét támogatják, ellenjelölt pedig nincs, hiszen ahhoz az ellenzéki pártoknak össze kellett volna fogniuk és negyven országgyűlési képviselőnek támogatnia egy jelöltet. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon fog hivatalba lépni. Megválasztása után azonban esküt fog tenni és beszédet fog mondani.

Az államfőválasztás után három órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések jönnek, majd éjszaka egy szintén fontos napirendi pont jön: az ellenzék kezdeményezésére az életvégi döntésekről lesz négyórás parlamenti vita.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240226_parlament_nato_kegyelembotrany_sulyok_tamas

Részvény: