Kettévághatják az ukrán erőket Avgyijivkánál

Véres utcai harcok zajlanak az erődítménnyé átalakított városban. A Forbes beszámolója szerint a védőknek fogyóban a lőszere, mindezért az amerikai republikánusokat tették meg bűnbaknak.

Négy hónappal azután, hogy két orosz tábori hadsereg 40 ezer katonával és több ezer járművel együtt először támadt Avgyijivka felé – egy ukrán erődítmény az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Donyecktől északnyugatra –, a hosszú, véres hadjárat talán a tetőpontjára hágott.

A helyzet a városban kritikussá vált

– írta a Forbes által idézett Andrij Tsaplienko ukrán újságíró.

Ha a hadjárat valóban tetőzik, és az oroszok győzedelmeskednek, egyértelművé válik, hogy ki a fő hibás: Az amerikai kongresszus Oroszországgal szövetséges republikánusai, akik tavaly ősszel elkezdték blokkolni az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket, és ennek következtében az ukrán csapatokat megfosztották a lőszertől, amelyre az oroszok tűzerőjéhez képest szükségük van – fűzte hozzá írásában a portál.

Avgyijivkának sürgősen friss tartalékokra, lőszerre van szüksége…a készletek rendkívül kicsik az ellenségnek nagy előnye van

– magyarázta vasárnap Jurij Butusov ukrán tudósító.

Az avgyijivkai helyőrség egy évtizede tartja magát – azóta, hogy az orosz csapatok és szövetségeseik először támadtak Kelet-Ukrajnában, még 2014-ben. Az elmúlt közel két évben, amióta Oroszország kiszélesítette az Ukrajna elleni háborúját, az ukrán hadsereg 110. gépesített dandárjának katonái voltak a város fő védői.

Az ukrán keleti parancsnokság megerősítette a védelmet, amikor világossá vált, hogy a város elfoglalása a Kreml egyik fő célja.

Az elit 47. gépesített brigád amerikai gyártmányú M-2 Bradley harcjárműveivel Avgyijivkától északra vonult állásokba, hogy megvédje Stepove szomszédos települést, míg az 53. gépesített dandár a déli szárny védelmére érkezett.

Eközben a városközpontot a 110. dandár plusz néhány határőr és kommandós egyedül védi. A Forbes beszámolója szerint a kétezer fős dandár nap mint nap harcol: a gyalogság lövészárkokba verődik; a drónoperátorok elhagyott épületekbe sietnek, hogy antennákat állítsanak fel és indítsák robbanó, egyirányú drónjaikat; a tüzérek gránátvetőkkel és páncéltörő rakétákkal céloznak.

A 110. és az erősítő dandárok négy hónapon át véreztették a támadó orosz oszlopokat. Az ukránok szerint decemberre az oroszok 13 ezer áldozatot (sebesülteket és halottat) szenvedtek el ezen a frontszakaszon és több száz páncélozott járművet veszítettek el. Két hónappal később a veszteségeik megduplázódhattak.

A Kreml folyamatosan új csapatokat küld a húsdarálóba. Az oroszok lassan, emberekben és felszerelésben is nagy áldozatok árán előre nyomultak – először Avgyijivka oldalain, majd magában a városban.

A portál harctéri beszámolója szerint az elmúlt vasárnapi felhős időjárás földre kényszerítette a drónokat és az oroszok pedig előre törtek. A város északi oldalán lévő kőbánya szélén végig suhanva

megkerülték az ukrán harci alakzatokat, és az épületek között sáncolták el magukat

– közölte Andrij Tsaplienko. 

Butusov leírta a pánikot, ahogy a 110. dandár válaszul kapkodta a fejét. A tisztek mindenkit, még az idős szerelőket is arra utasítottak, hogy ragadjanak fegyvert és induljanak a lövészárkok felé.

Ezek a nagyapák elmentek A legtöbbjük meghalt a csatában. Láttam egy drónról, ahogy egy oroszokból álló rohamosztag megtámadott egy házat… ahol két harcosunk az utolsó erejéig harcolt. A ház leégett, senki sem adta meg magát

– idézte Butusov az egyik forrást.

https://www.economx.hu/kulfold/avgyijivka-orosz-ukran-haboru-ostrom-eroditmeny-loszer-republikanusok.784767.html

Részvény: