Kétszer annyiba kerülnek az albérletek, mint 2015-ben

Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményeiből.

A 2015-ös szinthez képest mostanra duplázódtak meg a bérleti díjak országos átlagban. Budapesten ennél kisebb ütemű volt a drágulás, mert a fővárosban a 2015-höz képest 90 százalékkal kerülnek többe az albérletek. Ennek legfőbb oka, hogy Budapesten már eleve magasabb szintről indultak el felfelé a bérleti díjak – értékelte a februári adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mint elmondta, az albérletek drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy

a bérek és keresetek jelentősen emelkedtek, márpedig erre reagálnak a legérzékenyebben a tulajdonosok. Amint növekedést látnak, feljebb viszik a bérleti díjakat.

A koronavírus-járvány idején bekövetkezett albérletár-csökkenés is amiatt következett be, mert a bérlők fizetőképessége átmenetileg csökkent.

Balogh László a februári 1 százalékos bérletidíj-emelkedésről elmondta, hogy a drágulás folyamatosan lassul, mert januárban országosan még másfél, Budapesten pedig közel két százalékos volt a havi növekedés üteme. Tavaly februárban pedig még 20 százalékos volt az éves drágulás mértéke, ami mostanra 11 százalékra mérséklődött.

Budapesten az átlagos lakbér 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálattal rendelkező városrészei közül Újbudán és Angyalföldön 240 és 250 ezer forint, a II. kerületben 335 ezer forint, míg Ferencvárosban 235 ezer forintért lehet kibérelni a lakóingatlanokat havonta. Mindössze négy olyan kerület van – Kőbánya, Rákospalota, Pesterzsébet és Csepel – ahol 200 ezer forint alatt maradnak az átlagos lakbérek, itt 170-192 ezer forint a jellemző.

A megyeszékhelyek közül Szegeden, Debrecenben és Miskolcon a legszélesebb a választék albérletekből, ám az árak jelentősen eltérnek egymástól. Szegeden már 135 ezer forint az átlag, a debreceni kiadó lakások esetében pedig 200 ezer forint. A borsodi vármegyeszékhelyen pedig 100 ezer forint az átlagos lakbér, amivel az egyik legolcsóbb egyetemvárosnak számít az országban.

Székesfehérvár számít a legdrágább megyeszékhelynek, 210 ezer forintos összeggel. A drágább nagyvárosok közé sorolható még Győr, Veszprém és Tatabánya, ahol 150-180 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat.

Forrás:https://hvg.hu/ingatlan/20240312_ketszer-annyiba-kerulnek-a-kiado-lakasok-mint-2015-ben

Részvény: