Két év alatt 564 milliárd forintot bukott az állam, amiért a tőzsde helyett Putyintól veszi a gázt

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – számította ki a Népszava a KSH által most közzétett tavaly decemberi adatok felhasználásával.

lap emlékeztet rá, hogy az állami MVM 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést Putyinnal, pontosabban az orosz állami Gazprommal. Az akkori választási kampányidőszakban a kabinet tagjai például azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek.

Putyin 2022. februárjában úgy fogalmazott, hogy az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot. Később a KSH alapján kimutattuk, a Kreml akkor ötödölés helyett az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte.

A Népszava számítása szerint míg a 2021 tizedik hava előtti időszakra kisebb kilengések jellemzők, addig az új szerződéssel minden felbolydult: „míg a 2021-22-es, a tőzsdék „felrobbanásával” járó időszak irányunkba 321 milliárdos pozitívumot mutat, a piaci megnyugvást hozó, legutóbbi „gázév” már 553 milliárdos veszteséggel járt: a kettő együtt pedig 231 milliárd mínusz” – írja a lap.

Ha a szerződés másik kitétele alapján, az orosz gázárunkat a két hónappal korábbi tőzsdei szintekhez viszonyítjuk, a január-decemberi és az október-szeptemberi időszakok is veszteséget mutatnak az irányunkba. „Igaz, az eszerint az előző szerződés idején látható, „csak” néhány tízmilliárdos hiány 2022-től évi százmilliárdosra duzzadt. Ilyen szemszögből tehát az új magyar-orosz megállapodásnak eddig valamivel több mint kétszázmilliárdos hiányt „köszönhetünk”. Mindezek alapján legalábbis kevéssé látszik, mitől lenne az új szerződés nagyságrendileg kedvezőbb az előzőnél” – olvasható a Népszavában.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240302_Ket_ev_alatt_564_milliard_forintot_bukott_az_allam_amiert_a_tozsde_helyett_Putyintol_veszi_a_gazt

Részvény: