Kellene az euró, de a kormánynak még mindig van érve ellene

Várhatóan ismét fellángol a vita a kormány és az ellenzék között, miután Varga Mihály pénzügyminiszter a Tihanyban rendezett Tranzit fesztiválon kijelentette, ha most eurónk lenne, jóval kevesebb kockázatot kellene vállalnia a magyar gazdaságnak.

Az euró bevetése továbbra is foglalkoztatja a kormányt és a magyar lakosságot, ezért sem lehetett megkerülni a kérdést a beszélgetésen. Varga Mihály szerint politikai szempontból is több előnye lenne a közös európai fizetőeszköz használatának, jól felfogott érdekünk, hogy az euró bevezetésének feltételeit mihamarabb teljesítsük. Más kérdés, hogy a pénzügyminiszter szerint azonban nem célszerű abban reménykedni, hogy az euró bevezetése valamennyi gazdasági problémát megoldja. Az euró bevezetéséhez szükséges feltételek folyamatos teljesítésére eddig az eurózóna vezető tagállamainak szinte mindegyike képtelennek bizonyult.

Egyúttal látunk példákat arra is, hogy egyes országok nem készültek fel megfelelően az euróövezethez történő csatlakozásra, így náluk az euró komoly sérülékenységi problémákat okozott – fejtette ki a miniszter. Fontos tehát szem előtt tartanunk, hogy nem az euró teremti meg az erős gazdaságot, hanem az erős gazdaság teremti meg az euró lehetőségét – tette hozzá.

Az Eurobarometer ez év januári felmérése szerint egyébként a magyar lakosság 72 százaléka szimpatizál az euró bevezetésével.

Július elején a Napi.hu is megírta, hogy a magyarok mindössze 24 százaléka szerint áll erre készen az ország, de a lakosság mindössze 25 százaléka utasítja el a közös európai fizetőeszközt.

Matolcsy György júliusban ugyancsak megerősítette, hogy kötelező bevezetnünk az eurót, csakhogy lehűtötte a kedélyeket azzal, hogy ezt csak akkor lehet megtenni, hogy ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát, akkor már felkészült lesz rá – mondta a jegybankelnök. Szerinte ez 2030-ra lehetséges, előtte bevezetni felelőtlenség lenne.

Matolcsy György: kötelező bevezetnünk az eurót
Az Európai Központi Banknak és az eurózónának az elmúlt évtizedekben a legnagyobb eredménye az, hogy fizetőeszköz fennmaradt – mondta a jegybank elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben úgy fogalmazott,

vannak érvek az euró bevezetése mellett, az ellene szóló érvek viszont meghaladják azokat.
A miniszterelnök szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az euróbevezetés lassítja a felzárkózást.

A magyar gazdaságpolitikának a saját problémáira kell koncentrálnia

Nem azért kell euró, hogy stabilabb legyen egy ország, hanem azért kell stabilizálni, hogy az euró kérdésével érdemben foglalkozhassunk – fogalmazott a fesztiválon Varga Mihály. A közös valuta hátrányaként említette az önálló monetáris politika feladását és azt, hogy az EKB döntéseit elsősorban a magországok szempontjai, a francia, német, holland, olasz szempontok alapján hozza meg, Magyarország a perifériára kerülhet.

Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja, a beszélgetés másik résztvevője ehhez hozzátette:

most nagyon messze kerültünk az euróövezeti csatlakozástól, mert még a maastrichti kritériumokat sem tudjuk teljesíteni.
Az MNB hivatalos becslése szerint a csatlakozás valamikor a 2030–as évtizedben következhet be – jegyezte meg.

A Demokratikus Koalíció árnyék-pénzügyminisztere, Bodnár Zoltán szerint Orbán Viktor a kívülmaradással igyekszik megőrizni azt a szabadságot, amit kétségtelenül a forint léte jelent. A forint folyamatos leértékelésével, az árfolyam manipulálásával lehet a költségvetés helyzetét befolyásolni – mondta az ATV Híradójának.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője viszont úgy fogalmazott, hogy „2016-2018 között viszonylag közel voltunk ahhoz, hogy bevezessük az eurót”.

Varga Mihály most hétvégén azt is elmondta,

akik csodaszerként tekintenek az euróra, nincs igazuk, a gazdaságpolitika minősége számít.
Hozzátette, most az van napirenden, hogy két válság után hogyan tudják a gazdaság egyensúlyi pozícióját a leggyorsabban megteremteni.

Vízum az EU-ba, most talán sikerül bevezetni
Többszöri halasztást követően, a tervek szerint, 2024 elejétől életbe lép az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS). Jelenleg 63 ország állampolgárai léphetnek be vízummentesen az Európai Unióba. Ez fog megváltozni, ugyanis esetükben előzetes online ellenőrzést és adminisztrációs díjat vezet be az új rendszer.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/euro-bevezetes-2030-varga-mihaly.776416.html

Részvény: