Kadirov emberei zokszó nélkül aláírták azt a szerződést, amitől Prigozsin kiakadt

Moszkva láthatóan szorítani akar a magánhadseregek pórázán, ezért hivatalosan is besorolja ezeket a védelmi minisztérium ellenőrzése alá.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy szerződést kötött a csecsen különleges erőkkel, az Ahmat-csoporttal, egy nappal azután, hogy Jevgenyij Prigozsin, Oroszország nagyhatalmú zsoldosfőnöke ezt elutasította – írja a Reuters.

A csecsenek azt követően írtak alá, hogy kijött az az utasítás, miszerint július 1-jéig minden „önkéntes egységnek” szerződést kell kötnie, amely Szergej Sojgu védelmi miniszter ellenőrzése alá vonja őket. Moszkva vélhetően így próbálja kontrollálni az Ukrajnában harcoló magánhadseregeket. A csatlakozásért cserébe az önkéntes harcosok ugyanazokat az előnyöket és védelmet kapnák, mint a reguláris katonák, beleértve a sebesülés vagy halál esetén nekik és családjuknak nyújtott támogatást is.

A védelmi minisztériummal és személyesen Sojguval is elkeseredett viszályt folytató Prigozsin természetesen még vasárnap kijelentette, hogy ő ugyan nem ír alá semmit, mert Sojgu „nem képes megfelelően irányítani a katonai alakulatokat”.

A védelmi minisztérium hétfőn írta alá a szerződést az Ahmat félkatonai csoporttal, amelyet gyakran Ramzan Kadirov csecsen vezető magánhadseregének is neveznek. Prigozsinnal ellentétben Kadirov az utóbbi időben tartózkodott a védelmi minisztérium bírálatától. A két csoport tagjai nyíltan szóváltásba keveredtek egymással, és Kadirov egyik közeli szövetségese csütörtökön Prigozsint egy olyan bloggernek állította be, aki állandóan a problémák miatt kiabál.

A szerződést aláíró Ahmat-parancsnok, Apti Alaudinov elmondta, hogy az egység az elmúlt 15 hónapban „több tízezer önkéntest készített fel és küldött” Ukrajnába. Moszkva pénteken közölte, hogy az Ahmat-erők offenzívát folytatnak a kelet-ukrajnai Donyeck régióban lévő Marjinka város közelében.

„Azt hiszem, ez egy nagyon jó dolog” – idézte Alaudinovot a védelmi minisztérium honlapja az aláírás után. Oroszország vezérkari főnökének helyettese, Alekszej Kim vezérezredes a csecsenekkel kötött megállapodás aláírása után azt mondta, hogy reméli, más önkéntes egységek is követni fogják az Ahmat példáját.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230612_szerzodes_csecsenek_Ahmat_Kadirov_Prigozsin_Sojgu

Részvény: