Jóváhagyta az Egyesült Államok, hogy a törökök vegyenek F-16-osokat

Ez volt Ankara egyik feltétele a svéd NATO-csatlakozás támogatása fejében.

Az amerikai kongresszus jóváhagyta az F-16-os típusú vadászrepülőgépek eladását Törökországnak, ami korábban vitát váltott ki Washington és Ankara között – jelentette be vasárnap az Egyesült Államok törökországi nagykövete. „A kongresszus döntése (…), hogy jóváhagyja 40 F-16-os típusú repülőgép és 79 modernizációs készlet Törökország általi beszerzését, nagy előrelépés” – jelentette ki Jeff Flake nagykövet az X közösségi hálózaton közzétett üzenetében.

Az amerikai kormány január 26-án adta beleegyezését a 23 milliárd dolláros eladáshoz, három nappal azután, hogy Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát.

Az amerikai kongresszusnak, amelyet ugyanezen a napon értesítettek a Törökország által kért eladásról, tizenöt nap állt rendelkezésére, hogy ellenezze az ügyletet, ez az idő járt le most.

Mielőtt az Egyesült Államok megadta az engedélyt, megvárta, hogy a svéd NATO-tagságot ratifikáló török okmányokat letétbe helyezzék Washingtonban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Svédország csatlakozását az atlanti szövetséghez attól tette függővé, hogy az Egyesült Államok „egyidejűleg” jóváhagyja-e a vadászgépek eladását.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240211_Jovahagyta_az_Egyesult_Allamok_hogy_a_torokok_vegyenek_F16osokat

Részvény: