Jön a szuperhétfő: feleződnek az energiadíjak

Májustól a lakossági piaci ár szintjére, 165 forintról 70 forintra csökken az egyetemes szolgáltatásban ellátott mikrovállalkozások sávhatár feletti áramára – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A tájékoztatás szerint az érintett cégek költségeinek nagyarányú mérséklése elősegíti gazdaságos működésüket a szankciós energiaválságban. Egy másik kormánydöntés alapján, szintén május elsejétől az

kevesebb mint felére csökkenti Váltó fix tarifáit a gázszolgáltatásban mintegy 14 ezer, az áramellátásban közel 17 ezer nem lakossági ügyfele számára.

Emlékeztettek: tavaly augusztusban a kormány az egyetemes szolgáltatásban tartott több mint 180 ezer mikrovállalkozást működőképességük megőrzése érdekében. A legfeljebb 10 főt foglalkoztató, és legfeljebb 2 millió euró árbevételű cégek a családoknál követett gyakorlat mintájára a 4606 kilowattórás sávhatáruk alatt és felett eltérő áron kapják a villamos energiát.

Az átlagfogyasztást meghaladó felhasználás esetén május elsejétől áramáraik a lakossági piaci ár szintjére, az eddigi kilowattóránként 165 forintról 70 forintra csökkennek.

A rezsivédett szintig 58 forintos tarifával együtt az érintett cégek kiadásai jelentős mértékben mérséklődnek – hívta fel a figyelmet a tárca.   

Megfelezte a rezsiköltséget a kormány az arra jogosultaknak, kinek jár a kedvezmény?

Módosították a Magyar Közlönyben a hivatalos kormányrendelet, ami szerint rezsicsökkentést vezet be a kormány május 1-től a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak számára. Bővebben>>>

Kiemelték: a nemzeti energiavállalat 2022-2023 fordulóján a Váltó fix tarifák bevezetésével segítette a megoldatlan ellátási helyzetű nem lakossági ügyfeleit. A korábban egyetemes szolgáltatásban vagy végső menedékesként ellátott cégek és intézmények a konstrukciónak köszönhetően 2023 eleje óta sem maradtak energia nélkül. Az MVM Next mintegy 17 ezer üzleti partnere vételezhetett így az elmúlt hónapokban is zavartalanul áramot, és közel 14 ezer gázt. Nagyjából kétharmaduk gazdasági társaság, a legtöbben a kereskedelemépítőiparfeldolgozóiparturizmusvendéglátás ágazatokat erősítik – ismertette a minisztérium.     

Hangsúlyozták: a kormány döntése nyomán az MVM Next május elsejétől jelentősen olcsóbban biztosítja a villamos energiát és a földgázt e körbe tartozó partnereinek.

A szolgáltatási jogviszony létrejöttekor rögzítettekhez képest az áramdíjuk 59 százalékkal, kilowattóránként 196 forintról 80 forintra, egy megajoule gáz díja pedig 52 százalékkal, 21 forintról 10 forintra csökken.

A járulékos költségek ezen felül jelentkeznek, mértékük nem változik. Az árváltozásban érintetteket a vállalat a napokban közvetlen megkeresésben, postai úton tájékoztatta az új feltételekről – tudatták.     

A gáz tőzsdei zuhanórepülését elnézve, lehet, hogy már időszerű volt

Az Energiaügyi Minisztérium azt is írta: folyamatosan keresi a megoldásokat arra, hogy a nemzetközi energiaválság okozta terheket a nem lakossági fogyasztók esetében is enyhítse. 

A TTF holland gáztőzsde árfolyama: a tavaly augusztusinak a tizede most a gáz ára
A TTF holland gáztőzsde árfolyama: a tavaly augusztusinak a tizede most a gáz áraKép: Trading view

A jelenlegi 38 eurós tőzsdei ár köbméterben kifejezve nagyjából 43 eurócentet jelent, ami nagyjából 160 forintnak felel meg. Ha ehhez hozzáadjuk a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árrést, áfát is egyéb költségeket, akkor is 300 forint alatti fogyasztói árat kapunk, ami ugyan a rezsicsökkentett 100 forinthoz képest még sok, de az átlagfogyasztás fölött fizetendő 752 forinthoz már a piaci ár két és félszerese. 

2021 óta nem volt ilyen alacsony a gáz ára

2021 óta nem látott szintre csökkent az Európában meghatározó TTF hollandiai tőzsdei gázár. Az ebből számított piaci árnak lassan két és félszeresét fizeti itthon a lakosság az átlag feletti fogyasztásért.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/felezodnek-energiadij-kisvallalkozasok.770631.html

Részvény: