Jogerős ítélet szerint sem lehet Dormánfalváé az úzvölgyi temető

Ez a sírkert 2019-ben vált román–magyar konfliktus helyszínévé.

A Bákó Megyei Törvényszék másodfokon, jogerősen törölte a moldvai Bákó (Bacau) megyei Dormánfalva (Darmanesti) városnak az úzvölgyi katonatemető fölötti tulajdonjogát. Ez megerősítette az elsőfokon már tavaly márciusban megszületett, szintén jogerős ítéletet.

Az ügy azért került bíróágra, mert Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és

áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő, elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjében, és betonkereszteket állíttatott 149 román katonának.

Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

  1. június 6-án székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelést, ekkor román megemlékezők erőszakkal nyomultak be a temetőbe.

Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akiknek a névsorát felolvasták a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremónia részeként.

A nacionalista temetőfoglalók azóta többször szerveztek koszorúzásokat és „sírvédő” akciókat a temetőben azoknak a román katonáknak, akik a hivatalos román álláspont szerint nem is ott nyugszanak.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, múlt héten született meg az a jogerős ítélet, amely elrendelte a betonkeresztek lebontását.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230215_Jogeros_itelet_szerint_sem_lehet_Dormanfalvae_az_uzvolgyi_temeto

Részvény: