Joe Biden vietnámi látogatása gazdasági szempontból egyelőre nem ígér túl sokat, viszont Kínát felbőszítheti

A délkelet-ázsiai országnak óriási szüksége volna tőkére, technológiára és piaci hozzáférésre, míg Washington a félvezetőipar következő központját, illetve ígéretes energetikai partnert lát Hanoiban.

Egy héten belül Hanoiba látogat Joe Biden amerikai elnök – írja a Reuters. Az elnöki vizit célja, hogy a korábbi ellenséggel a legmagasabb szintre emeljék a diplomáciai kapcsolatokat, ugyanakkor a lépés gazdasági szempontból egyelőre nem ígér túl sokat, viszont Kínát felbőszítheti.

Ezt érzékelhették Vietnámban is, mivel Hanoi egy ideig ódzkodott is az USA-hoz való még látványosabb közeledéstől, ami miatt az elmúlt hónapokban több amerikai notabilitásnak kellett az országba utaznia, hogy oldja az elnöki látogatással kapcsolatos aggodalmakat.

Ugyan hivatalos nyilatkozatot egyik kormány sem adott ki, de bizonyos fokú optimizmus mindkét oldalról érzékelhető. A helyzet azonban nem egyszerű, talán pont Peking megnyugtatása miatt Hanoi igyekszik elérni, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök, vagy Li Csiang miniszterelnök nem sokkal Biden látogatása előtt, vagy kicsivel az után találkozni tudjon vietnámi vezetőkkel.

Ugyanakkor a vietnámiak jobb időpontot nem is választhattak volna a találkozóra. Lévén, hogy az amerikai-kínai viszony elsősorban Tajvan-helyzete és az orosz-ukrán háborúban Peking Moszkvát támogató álláspontja miatt Hanoi lépései nélkül is várhatóan rosszabbra fordulnak, amiért nem őket terheli majd a felelősség.

Emellett pedig a vietnámiaknak óriási szükségük volna tőkére, technológiára és piaci hozzáférésre, míg Washington a chipgyártáshoz kulcsfontosságú félvezetőipar következő központját, illetve ígéretes energetikai partnert lát Hanoiban, nem utolsó sorban az ország gazdag földgáz mezői miatt. Szó volt továbbra arról is, hogy Washington katonai felszereléseket szállítana Hanoinak, ám ennek konkrétumairól nem született még meg az egyezség.

Az USA amúgy is már egy ideje a vietnámi exportcikkek legnagyobb felvevőpiaca és a vámeljárások egyszerűsítésén keresztül további fellendülést biztosíthat a két ország közötti kereskedelem számára.

A fentiekből látható, hogy Washingtonnak inkább hosszú távú tervei vannak a délkelet-ázsiai országgal, rövidtávon maximum a Kínával való viszony továbbmérgesedése lesz érzékelhető.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230904_Biden_Vietnam_felvezetoipar_Kina_foldgaz_diplomacia_kereskedelem

Részvény: