Joe Biden és Hszi Csin-Ping felújította az USA és Kína kapcsolatát

A két elnök már egy éve nem találkozott egymással, több fronton sem találta Washington és Peking az egyetértést.

Jo Biden és Hszí Csin-Ping amerikai és kínai elnök úgy döntött a növekvő feszültségek miatt újra felveszik egymás között a katonai kapcsolatot, írja a BBC. A két elnök szerdán találkozott Kaliforniában, ahol a közvetlen, nyílt kommunikáció mellett tették le a voksukat. Több mint egy éve nem találkozott élőben a két vezető.

Biden a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, mostantól bármikor felvehetik a telefont, és közvetlenül meghallgathatják egymást. Kína tavaly szakította meg a kapcsolatot, miután Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök Tajvanra látogatott és kritizálta Peking tevékenységét a tajvani területeken. Peking saját területének tekinti az önhatalmúlag irányított Tajvant, és a fenyegetőzések szerint szükségszerűen annektálná is azt.

Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy bár sok nézeteltérés maradt a két fél között a megbeszélések konstruktívnak bizonyultak. A tájékoztatón egy újságírói megkérdezte Bident, diktátornak tartja-e a kínai elnököt, amire úgy válaszolt „annyiban az, hogy egy olyan országot vezet, amely teljesen különbözik Amerikától”.

A katonai kommunikáció újraindítása mellett a két fél több más megállapodást is bejelentett olyan területeken, amelyek az utóbbi időben feszültségek forrásává váltak. Ezek közé tartozik a fentanil USA-ba irányuló áramlásának kezelésére irányuló lépések megtétele, amely hozzájárult a túladagolás okozta halálesetek számának növekedéséhez az országban.

A kínai gyártó cégek nemcsak magát a szintetikus opioidot, hanem az annak előállításához kombinálható prekurzor vegyi anyagokat is beszerezték. „Intézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsük a Kínából a nyugati féltekére irányuló prekurzor vegyi anyagok és tablettagyártó gépek áramlását” – mondta Biden.

A két szuperhatalom megállapodott abban is, hogy közösen vizsgálják meg a mesterséges intelligenciát, és hosszasan tárgyaltak Tajvan helyzetéről is.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231116_Joe_Biden_Hszi_CsinPing_az_USA_Kina

Részvény: