Jó lenne, ha beválna: már dolgoznak az iható Covid-vakcinán

Sokakat a tűszúrás, a fájdalom riaszt vissza egy-egy (nem kötelező) védőoltástól, például a Covid elleni vakcinától. Új-zélandi kutatók most egy ennél kellemesebb vakcina fejlesztésén dolgoznak: az oltóanyagot egyszerűen meg lehet inni.

Szeretnénk hinni, hogy magunk mögött hagytuk a Covid-járványt, vagy legalábbis már egy szelídebb változattal szembesülünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a veszély, a Covid globálisan jelen van, és sokakra még mindig halálos veszélyt jelent. A védőoltásokkal kapcsolatos kutatások sem álltak le, és bár a vakcinákkal kapcsolatban hajlamosak vagyunk mindig az ismert nagy nevekre (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) gondolni, számos kevésbé ismert cég kutatói is ügyködnek ezen, sőt új vakcinaformákkal (inhalációs, orrcseppben beadható) is kísérleteznek.

Az egyik ilyen vállalat az új-zélandi QYNDR (amelynek a neve kiolvasva kinderként (gyerek) hangzik), szakemberei szájon át adható (orális), iható Covid-vakcinán dolgoznak. A kutatók állítják, hogy a vakcinájuk annak ellenére hatásos (kiváltja a megfelelő választ), hogy a bélrendszerbe, és nem közvetlenül a véráramba kerül, mint a hagyományos oltások.

Még az út elején járnak, bár a nemrég közreadott 1. fázisú klinikai vizsgálatok eredményei ígéretesek. Még nagyon hosszú utat kell megtenni ahhoz, hogy egy ilyen vakcina forgalomba kerülhessen, számos teszten, tanúsítványon kell átmennie. Ráadásul rengetegbe kerülnek a kutatások, így a QYNDR jelenleg további finanszírozásra vár a részletesebb, fejlettebb vizsgálatok elvégzéséhez.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20230224_qyndr_oralis_vakcina_covid_ellen

Részvény: