Jevgenyij Prigozhin azt mondta, hogy május 10-én visszavonja PMC-jét Bahmutból

         A Wagner PMC tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy május 10-én kivonja csapatait az ukrán Bahmutból az orosz védelmi minisztérium állítólagos lőszerellátásának hiánya miatt.

         A PMC Wagner 2022 nyara óta próbálja elfoglalni Bahmut városát a donyeck régióban, de a harcok a mai napig tartanak. Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői azt feltételezték, hogy Prigozsin okokat kereshet annak igazolására, hogy nem sikerült elfoglalnia a várost. Januárban pedig az ISW arról írt, hogy Vlagyimir Putyin mintha el akarna távolodni Prigozsintól, akit korábban „Putyin séfjének” neveztek. És most minden arra mutat, hogy Putyin elrendelte, hogy csökkentsék vagy ne szállítsák a lövedékeket ennek a magán katonai egység fegyveresei számára.

         A PMC vezetőjének nyilatkozatai alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a „wagneristák” még május 9-ére (az oroszországi győzelem napi ünnepe, amely az orosz kormány számára szent jelentéssel bír) el akarták foglalni Bahmutot, de most a PMC-k átadnak pozícióikat az orosz védelmi minisztérium egységeihez, a csatákban túlélő zsoldosok pedig a hátsó táborokba költöznek.

         Prigozsin nyilatkozata szerint a „wagneristák” állítólag csak a szükséges lőszer 10%-át kapták meg. Május 1. óta pedig szinte teljesen leálltak a szállításaik.

         Az ukrán fél már kommentálta a jelenlegi helyzetet, hogy Oroszországnak Bahmutban nem lőszer-, hanem emberhiány van. Valójában az orosz védelmi minisztérium nem küld olyan összegű személyzeti segítséget a „wagneristáknak” amennyit szeretnének, ezért keresik a távozás okát. Az állítások valódiságát a következők jelzik: amerikai becslések szerint februárban a Wagner veszteségei Ukrajnában több mint 30 000 harcost haltak meg és sebesültek meg. Ezenkívül tavaly őszén mintegy 45 ezer embert mozgósítottak a Prigozsin PMC soraiba, akiket Oroszország börtöneiből és depressziós városaiból hívtak be. Most körülbelül 5 ezer ember maradt ebből az egységből. Ezért teljesen logikus, hogy Jevgenyij Prigozsin megpróbál nyomást gyakorolni Oroszország vezetésére és az orosz hadseregre.

         Az ilyen kijelentés okai ellenére a harcok intenzitása nem csökken. Minden arra utal, hogy az orosz hadsereg továbbra is mindent megtesz Bahmut elfoglalása érdekében május 9-ig.

         Vagyis talán Prigozsin okokat keres arra, hogy kivonja PMC-jét egy heves háborús övezetből, és igazolja a csatatéren elszenvedett kudarcait.

         Május 5-én éjjel Prigozsin sajtószolgálata újabb nyilatkozatát tette közzé. Lőszerhiány miatt szidta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt. Prigozsin üzenetét a wagneristák holttesteinek hátterében rögzítette.

         Prigozsin megérti, hogy ebben az ütemben a háborús vereség után Oroszország nagy változásokat fog végrehajtani a politikai struktúrában. Ilyen kijelentéseivel saját magát akarja nyilvánosságra hozni, és a besorolását emelni, hogy a veszteség után – véleménye szerint – kedvező helyet foglaljon el az orosz politikai közösségben.

         Továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy az „elit” – az Orosz Föderáció hivatásos félkatonai alakulatainak – kivonulása után megkezdődhet az országban a hétköznapi oroszok intenzív mozgósítása, amellyel Putyin pótolni tudja az oroszok soraiban lévő hiányosságokat.

         A Kreml nem kommentálta Prigozsin bejelentését. „Természetesen láttuk a médiában. De ezt nem kommentálhatom, mert egy különleges katonai művelet menetéről van szó” – mondta Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára.

Részvény: