Jens Stoltenberg NATO-főtitkár: Beszéltem Orbánnal, Svédország hamarosan NATO-tag lesz

A NATO-főtitkárt arról biztosította a magyar miniszterelnök, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdete után nem sokkal születhet végső döntés.

Jens Stoltenberg szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben, ahol többek között Svédország NATO-csatlakozásáról is szó esett. A Washington Post egyik újságírója kérdésében emlékeztetett rá, a magyar kormány ígéretet tett rá, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek csatlakozását, ám végül mégsem így lett, és továbbra sem tudni, a parlament mikor teheti ezt meg. Arról is beszélt, hogy egyes amerikai törvényhozók szigorúbb intézkedéseket, akár szankciókat is javasoltak Magyarország ellen a svéd NATO-csatlakozás késleltetése miatt. Végül arról kérdezte a két tisztviselőt, bíznak-e még Magyarországban.

Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz

– mondta Stoltenberg a NATO honlapján közzétett szöveg szerint, amelyet az Index vett észre.

Jake Sullivan válaszában kitért rá, a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén több tanácsadó is azt mondta: „már rég itt lenne az ideje Svédország csatlakozásának, és hogy Magyarország közvetlen képviselőjéhez kellene fordulni, mivel tényleg ők az utolsók, így a magyar kormány szavahihetősége forog kockán, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket”.

„Látjuk az ehhez vezető utat. Természetesen szoros konzultációt folytatunk Svédországgal, amely ugyancsak látja az ehhez vezető utat. Ma nem azért állok itt, hogy konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat fogalmazzak meg arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben. De a türelmünk természetesen véges. Továbbra is figyeljük a helyzetet, és reméljük, a közeljövőben konstruktív megoldás születik ebben a kérdésben” – fogalmazott a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

A svéd NATO-csatlakozás kérdése már hetek óta a magyar parlamenten múlik. Hétfőn is rendkívüli ülést tartottak, ám döntés nem születhetett az ügyben, ugyanis a kormánypártok nem jelentek meg. Még David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is üzent, hogy a hétfői nap remek alkalom lehet(ett volna) a svéd csatlakozás ratifikálására, ezzel ugyanis beteljesülne Orbán ígérete, de hiába.

Múlt héten Brüsszelben egyeztetett Orbán és Kristersson, de a helyzet nem tisztázódott: míg a kormánypártok arra várnak, hogy a svéd politikus Magyarországra utazzon tárgyalni a csatlakozás kérdéséről, addig Kristersson szerint azután lesz miről tárgyalniuk, hogy megtörtént a ratifikáció.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240208_NATOcsatlakozas_Svedorszag_magyar_parlament_Jens_Stoltenberg_Jake_Sullivan_sajtotajekoztato_Orban_Viktor

Részvény: