Jelentős kereskedelmi lánc tette be a lábát Magyarországra

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási oldalán nyitott üzletét a brit WHSmith, a világ első kiskereskedelmi lánca.

WHSmith budapesti reptéri, 1200 négyzetméteres üzletben helyi specialitásokat és kulcsfontosságú terméket kínál az utazóknak.

A cég közölte, hogy a magyar boltnyitás része annak a folyamatnak, amelyben száznál is több új üzletet avatnak a következő egy évben. Azt azonban egyelőre nem tudni, további boltok is nyílnak-e Magyarországon.

Az 1792-ben alapított Smith eredetileg egy családi kézben lévő újságárusító üzletnek indult, de nem sokkal később már hálózattá nőtte ki magát, és a világ első kiskereskedelmi láncává vált, amikor 1828-ban létrejött a WHSmith. Tavaly ünnepelte fennállásának 231. évfordulóját. A kiskereskedelmi társaság az Egyesült Királyságban piacvezető: több mint 600 boltot működtet kiemelt közterületeken (fő- és bevásárlóutcákban) és további mintegy 800 üzletet visz repülőtereken, vasútállomásokon, kórházakban és autópályák mellett.

A boltok fő profiljába tartoznak:

  • könyvek, 
  • újságok, 
  • írószerek, valamint
  • az adott országra jellemző termékek,
  • elektronikai eszközök,
  • ételek és italok árusítása.

A hálózat jelen van Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában, Indiában és a Közel-Keleten is. Immár harminckét ország több mint 120 repterén üzemel – írta a vg.hu. 

A WHSmith magyar leányát már 2023 nyarán bejegyezték WH Smith Hungary Kft. néven. Az Opten adatai szerint a vállalat főtevékenysége iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, illetve élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem. A cég jegyezett tőkéje hárommillió forint. Székhelye Budapest XIII. kerületében van, a Váci úton a Balance Hall irodaházban.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/kiskereskedelem-brit-magyarorszag-repter-budapest.783338.html

Részvény: