Jair Bolsonaro a magyar nagykövetségen bujkált a brazil hatóságok elől

Még február 8-án, miután a brazil rendőrség elkobozta a volt elnök útlevelét.

Jair Bolsonaro volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, ahol menedékjogot kért – írja a The New York Times a nagykövetség biztonsági kameráinak felvételéi alapján. 

Február 8-án a brazil rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután Bolsonaro elveszítette a 2022-es elnökválasztást. 

Négy nappal később, február 12-én Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetség bejáratánál várakozott, hogy beengedjék. A követségen Halmai Miklós magyar nagykövet és a személyzet tagjai várták. A felvételek tanúsága szerint a volt elnök február 14-ig a nagykövetségen tartózkodott, két biztonsági őr kíséretében.

A lap a felvételeket a nagykövetségről készült képekkel összevetve ellenőrizte, beleértve a műholdas felvételeket, amelyeken az autó, amellyel Bolsonaro érkezett, február 13-án a felhajtón parkolt.

A lapnak a magyar nagykövetség egyik, névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette Bolsonaro fogadását. Megkeresték Bolsonaro ügyvédjét és a magyar nagykövetséget is, de ők egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

The New York Times szerint Bolsonaro – aki ellen több büntetőeljárás is zajlik hazájában – azért ment a magyar nagykövetségre, mert senkit nem lehet letartóztatni egy külföldi nagykövetségen, ugyanis azok a helyi hatóságok számára jogilag tiltott területnek számítanak.   

Bolsonaro és Orbán Viktor évek óta szoros kapcsolatot ápolnak, a brazil elnök 2022-es magyarországi látogatása során “testvérének” nevezte a magyar miniszterelnököt. Bolsonaro 2023. Január 1-ig volt Brazília elnöke, miután a 2022-es elnökválasztáson alulmaradt Lula da Silva korábbi elnökkel szemben

A Bolsonaro ügyeivel kapcsolatos cikkeinket ide kattintva találja.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240325_jair-bolsonaro-a-magyar-nagykovetsegen-bujkalt-a-brazil-hatosagok-elol

Részvény: