Izzik a kampány: Orbán adta át a makói Hagymatikum gyógyfürdőt

„Ami pedig Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó.”

Virágvasárnap van, illő hát, hogy éppen itt gyűltünk össze Makón. Hiszen egy magyar embernek a hagyma után a második dolog, ami Makóról eszébe jut, az Jeruzsálem

– viccelődött virágvasárnapi videóján hallható beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök Makón járt, onnan közzétett, egy percnél is rövidebb videójában feltűnik Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője is. Orbán viszont arról beszélt, hogy Jeruzsálem ma nem is eshetne Makótól távolabb, hiszen a magyar kisvárosban „béke van, nyugalom és biztonság, mi pedig szívből reméljük és kívánjuk, hogy béke, nyugalom és biztonság legyen Jeruzsálemben is” – utalt a miniszterelnök arra, hogy Izraelben tavaly október óta háború van. Igaz, nem Jeruzsálemben, hanem a Gázai övezetben. Orbán azonban ugyanezt kívánja Kárpátaljának és Ukrajnának is.

Beszédében, amelyet a közmédia gyorsan közreadott, esett szó másról is. Orbán ugyanis nem véletlenül ment Makóra: ő adta át a Hagymatikum termálfürdőt, erről pedig azt mondta, hogy érdemes arra, hogy az egész világról a csodájára járjanak. Szerinte „a magyar ember általános műveltségéhez hozzátartozik, hogy tudjuk, melyik híres magyar épületet ki tervezte. Makovecz Imre épületeiről azonban nem tanultuk, hogy ő tervezte, egyszerűen felismerjük azokat, elég csak rájuk néznünk, és rögtön látjuk. Művészete nem példa egy építészeti stílusra, hanem egy stílus maga”. Majd Makoveczet Antoni Gaudíhoz hasonlította és azt mondta:

„ami pedig Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó.”

Orbántól szokatlan, de elismerően beszélt Makó volt szocialista polgármesteréről, Buzás Péterről is, ugyanis Makovecz szerinte a „nemzeti oldal” győzelme előtt ellehetetlenült, Buzás mégis adott neki munkát Makón. Szerinte akik korábban ellehetetlenítették a munkáját, ma azt szajkózzák, hogy nincs értelme tervben maradt épületeit felépíteni, „üzenjük nekik, hogy Makovecz Imre ma is él, itt a bizonyíték, éppen most fejeztük be az általa megálmodott hagyatékot”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240324_mako-hagymatikum-orban-viktor

Részvény: