Itt van Moszkva új terve az ukrán légvédelem megsemmisítésére: öngyilkos fegyvert is bevetnek

Oroszország továbbfejlesztette a Lancet nevű öngyilkos drónját, így az minden eddiginél hatékonyabban tesz különbséget célpont és célpont között.

Az amerikai Háborús Tudományok Intézetének (Institue for the Study of War, ISW) legfrissebb jelentése szerint Oroszország a Lancet öngyilkos drón továbbfejlesztett változatát vetette be Ukrajnában az ukrán katonák ellen. Az Izdeliye-53 nevű eszköznek olyan navigációs rendszere van, ami képes önmagától felismerni a különböző célpontokat, ezzel javítva a hatékonyságát.

Ahogy az ISW fogalmaz, a drón automatikus irányítási rendszere képes különbséget tenni célpont és célpont között.

A jelentés szerint túlterhelésre játszó összehangolt csapássorozatot is tesztelnek az oroszok, ami miatt összeomolhat az ukrán légvédelem.

Az Interesting Engineering megjegyzi: 2022 februárja óta az orosz hadsereg rendszeresen alkalmaz öngyilkos drónokat. Ezek a viszonylag olcsón előállítható készülékek különféle célpontokat támadhatnak: tankokat, tüzérséget és élő erőt is. A legújabb drónokat október 21-én kezdték el használni.

A Lancet drón 3–5 kg rakományt képes magával vinni, ami kevesebb, mint amennyire az Iránból importált drónok képesek (a Shaheed-136 kapacitása nagyjából 10 kg). A Newsweek szerint azonban még ezzel együtt is halálos fenyegetést jelent a Lancet.

Az oroszok a drón egy másik változatát, az Izdeliye-54-et állítólag nemrég a Kijev környékét érő csapások során alkalmazták. Emellett Moszkva azt is állítja, hogy október 29-én éjszaka 36 drónt szedett le a Fekete-tenger és a Krím-félsziget felett. Kijev ezt nem erősítette meg. Eközben az ukrán légvédelem öt iráni drónnal végzett.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20231103_orosz_ukran_haboru_izdelije_53_ongyilkos_dron_kamikaze_dron

Részvény: