Irán: következményei lesznek annak, ha az USA megtorló csapást hajt végre

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka azzal fenyegetőzött szerdán, hogy következményei lesznek annak, ha az Egyesült Államok megtorló csapást hajt végre Irán ellen a vasárnapi jordániai támadás miatt.

„Semmiféle fenyegetést nem fogunk válasz nélkül hagyni. Irán nem akar háborút, de nem is riad meg tőle” – idézte Hosszein Szalamit a Farsz és a Tasznim iráni hírügynökség.

Vasárnap három katona meghalt és több mint harmincan megsebesültek abban a dróntámadásban, amelyet Irán által támogatott radikális fegyveres csoportok hajtottak végre Jordánia szíriai határának közelében egy amerikai katonai bázis ellen. A Pentagon közlése szerint a támadás a Kataib Hezbollah nevű, iraki síita milícia „kézjegyét viselte magán”.

Irán ENSZ-képviselete hétfőn leszögezte, hogy Teheránnak semmi köze nem volt az amerikai támaszpont elleni támadáshoz.

Tavaly október óta iráni támogatású iraki fegyveres csoportok fokozták támadásaikat az amerikai erők ellen Irakban és a szomszédos Szíriában válaszul a Gázai övezet ellen indított izraeli katonai műveletekre, egyúttal követelve minden külföldi katona kivonását Irakból.

A Kataib Hezbollah kedden este közleményben jelezte, hogy felfüggeszti az amerikai csapatok elleni katonai műveleteit a közel-keleti térségben, hogy elejét vegye annak, hogy az iraki kormány „kínos helyzetbe kerüljön”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/01/31/izrael-palesztin-hamasz-haboru-elo-percrol-percre-tudositas/#iran-kovetkezmenyei-lesznek-annak-ha-az-usa-megtorlo-csapast-hajt-vegre

Részvény: