Igy robbanthatták fel az ukrajnai gátat, az is bizonyítható, hogy kik lehettek az elkövetők

A szálak Moszkvába vezetnek, legalábbis a New York Times szerint. Az ukrajnai gátat eleve úgy tervezték, hogy ellenálljon szinte minden elképzelhető támadásnak – kivéve, ha belülről robbantják fel.

A New York Times szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a hatalmas Kahovka-gát megsemmisülését egy Oroszország által indított belső robbanás okozta.

Az újság mérnökökre és robbanóanyag-szakértőkre hivatkozva azt közölte, hogy bizonyítékokat találtak arra, hogy a gát betonalapján áthaladó átjáróban június 6-án egy robbanótöltet léphetett működésbe, ami tönkretette a szerkezetet és hatalmas árvizet szabadított számos településre.

Az ukrán ügyészek és a nyomozásban segítő nemzetközi jogi szakértők csoportjának előzetes megállapításai szerint

„nagyon valószínű”, hogy az ukrajnai Herszon régióban bekövetkezett katasztrófát oroszok által elhelyezett robbanóanyagok okozták.

Kreml közben azzal vádolja Kijevet, hogy szabotálta a vízierőmű működését, hogy elvágja a Krím vízellátását, míg Ukrajna Oroszországra hárította a felelősséget a gát pusztulásáért.

Kép: Getty Images

A rombolás olyan mértékű volt, hogy a déli harctér tekintélyes részén árvíz terjedt el, ami óriási kárt okozott a mezőgazdasági területeken és elvágta a lakosság vízellátását.

robbanás pontos okát persze egyelőre lehetetlen függetlenül ellenőrizni. A mérnökök szerint csak a gát teljes vizsgálata után, a víz lefolyása után lehet megállapítani a pusztuláshoz vezető események sorrendjét. Bár a kapukon keresztül lezúduló víz eróziója eleve a gát meghibásodásához vezethetett volna, feltéve ha a gátat rosszul tervezték vagy nem megfelelő minőségű betonból készült, azonban a mérnökök ezt az verziót valószínűtlennek tartják.

Gát-gate: most az oroszok gyanúsak
Norvég szeizmológusok számításai azt bizonyíthatják, hogy nem az ukránok robbantották fel Noha Kahovka gátját.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/ukrajnai-gat-robbantas-bizonyitekok-elkovetok.772813.html

Részvény: