Így hazudnak a háborúról a gyerekeknek az új orosz tankönyvek

Az orosz oktatási minisztérium új történelemtankönyveket készített, amelyekben az ukrajnai háborúról szóló részek is helyet kaptak.

Elkészültek a legújabb orosz tankönyvek a 10. és a 11. osztályos diákok számára: az új történelem tankönyvekben helyett kapott egy rész az ukrajnai háborúról is, vagy ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nevezi: az Ukrajnában zajló különleges katonai hadműveletről. A diákoknak szóló orosz történelemkönyv természetesen Putyin elnök megfogalmazását követi következetesen.

A könyv az Ukrajnában zajló eseményeket úgy írja le, mint amiért az orosz lakosság teljes mértékben lelkesedik, valamint szinte önként és dalolva vonul harcolni a frontra.

Az új, orosz diákoknak szánt köteteket Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter mutatta be hétfőn egy állami rendezvényen. A tankönyv szerzői közt pedig többek között megtaláljuk a volt orosz kulturális minisztert, Vlagyimir Medinszkijt, aki jelenleg Putyin elnök egyik tanácsadója.

A különleges katonai hadművelet felkeltette az orosz lakosságban a vágyat, hogy segítse és támogassa a benne résztvevőket, ezért Oroszország minden régiójában tömeges önkéntes mozgalom indult
– idézte az orosz állami ügynökség az új tankönyvekből, hogy miként írnak Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáról.

Szergej Kravcov szerint az új tankönyvek 2023. szeptember 1-jétől, a következő tanévtől lesznek elérhetők: az újraírt köteteket a 2024-2025-ös tanévtől tömegesen fogják használni az orosz iskolákban.

A tankönyvekben helyet kaptak a „különleges katonai hadművelet” elindításának okaira vonatkozó kérdések, valamint „az ukrán hatóságok intézkedései jelentette fenyegetések.” Ezen túl arra kérik a diákokat, hogy jellemezzék Oroszország és a nyugati országok közti kapcsolatok alakulásait a kétezres évek elején.

Már a ChatGPT is az orosz propaganda szolgálatában
Az orosz propaganda fontos részét képezte az utóbbi években bevett módszer, amikor a külföldi sajtócikkek alá írt kommentek alapján születtek „hírek”. Így az orosz állami média következetesen arról számolhatott be, hogy a „britek”, a „németek” vagy épp az „amerikaiak” hogyan „kritizálták” és „tették nevetségessé” saját politikusaikat.

Ezek, a jellemzően azonosíthatatlan, profilkép nélküli kommentelők természetesen mindemellett természetesen csodálatukat fejezték ki Oroszország és Vlagyimir Putyin iránt.

Az ilyen típusú anyagok mind ugyanazt a sémát követik. A szerzők felvázolnak egy hírt, például azt, hogy Volodimir Zelenszkij kéri Ukrajna NATO-csatlakozását, és ezt követően az érdemi információt külföldiek oroszbarát kommentjeivel kísérik. Az orosz propagandának ezen belül is nagy kedvence, amikor a bolgárok csodálják Oroszországot.

2023-ban az orosz propaganda úgy döntött, hogy bővíti a hősök készletét, így az Oroszországért és az orosz vezetésért rajongó bolgárok és amerikaiak mellé a közelmúltban csatlakozott az OpenAI mesterséges intelligencia alapú csetrobotja, a ChatGPT.

A ChatGPT az orosz propagandasajtóban többek között emlékeztetett arra, hogy milyen erős, illetve micsoda erőforrásokkal rendelkezik az orosz gazdaság. Ahogy a ChatGPT óva intett a kriptovalutákba való befektetésektől is, és még azt is megmondta, hogy mennyit fog érni egy dollár egy év múlva.

Forrás:(via Meduza)

Részvény: