Igaza volt Orbánnak, nehéz év volt 2023: Még mindig az olcsó élelmiszert keresik a magyarok a boltokban

Egyre többen gondolják úgy, hogy meg lehet próbálni néha a drágább, azaz jobb minőségű ételt is megvenni.

A tavaly év eleji 87 százalékhoz képest az év végén a középkorú magyaroknak már „csak” 78 százaléka vár további drágulást – egyebek között erre jutott a K&H biztos jövő felmérése.

A kutatás szerint a harmincas, negyvenes, ötvenes korosztály tagjai körében 2023 során csökkent a legpesszimistábbak aránya: az év elején még 50 százalékuk tartott az árak totális elszállásától, a második negyedévben 38, a harmadikban pedig 33 százalék adott ilyen prognózist.

A kérdőívben rákérdeztek arra is, hogy mire költenének többet az emberek, ha az infláció az év végére 10 százalék alá csökkenne, ahogy az meg is történt.

Ebből azt derült ki, hogy háromnegyedük akkor sem tudna érdemben változtatni a vásárlási szokásain. Ez alól csak egy kivétel van: tízből négyen mondták, hogy abban az esetben akár jobb minőségű élelmiszereket vásárolnának. Ez már csak azért is fontos, mert a tavalyi harmadik negyedévben a válaszadók 92 százaléka kifejezetten jelentős áremelkedésről számolt be az élelmiszereknél, az 50-59 évesek körében még magasabb, 97 százalék volt ez az arány.

Nem csoda, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök is úgy vélte 2023-ról: jó, hogy vége.

A válaszok alapján, az élelmiszeripari szereplők – például gyártók és forgalmazók – mellett a márkásabb ruhák eladói és az utazásokat szervező irodák számíthatnának nagyobb keresletre: utazásra az emberek 24, jobb ruhákra 23 százaléka fordítana több pénzt. Több ruházati cikket 17 százalékuk venne, vendéglőbe pedig 16 százalékuk menne gyakrabban.

Visszafoghatja ugyanakkor a költéseket, hogy a megkérdezettek 2023 második negyedévéhez hasonlóan a harmadikban is úgy érzékelték: jelentősen nőnek az árak. Ezen belül a július-szeptember időszakban többen panaszkodtak a közlekedés drágulására és a gyerekekkel kapcsolatos kiadások jelentős növekedésére.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240116_kh_inflacio_olcso_elelmiszer

Részvény: