HVG: Orbán sem Szlovákiába, sem Lengyelországba nem küldött meghívót a nemzeti ünnepre

A lengyel és a szlovák kormányfő hivatala is megerősítette a HVG-nak, hogy sem az államalapítás ünnepére, sem az atlétikai vb vasárnapi eseményeire nem kaptak meghívót a magyar kormánytól aznapra, amikor ázsiai autokraták és bukott régiós politikusok gyűltek össze Budapesten – írja csütörtöki cikkében a hvg.hu.

A portál megfogalmazása szerint a budapesti atlétikai világbajnokság, valamint az augusztus 20-ai ünnepségek alkalmából a miniszterelnök majdnem minden politikust idecsődített, aki csak egy kicsit is illiberális hajlamokkal bírt. Itt járt többek között Recep Tayyip Erdogan török elnök, több közép-ázsiai autokrata, de felbukkant több bukott európai politikus is, Janez Jansa, Andrej Babis vagy Sebastian Kurz is.

Felűnő volt ugyanakkor, hogy a vendégek között nem volt ott egyetlen jelenlegi uniós kormányfő sem, még a visegrádi országok vezető politikusai sem képviseltették magukat. Sokan közülük akkor sem tudtak volna Budapestre látogatni, ha szívesen ünnepelték volna együtt Orbánnal az államalapítást – ugyanis egyszerűen nem hívták meg őket. Az ünnepség után a hvg.hu kérdéseket küldött a cseh, a szlovák, a lengyel, az osztrák és a szlovén kormányfő hivatalának, kaptak-e a meghívást akár az atlétikai világbajnokságra, akár az augusztus 20-ai ünnepségekre.

A lengyel kormány válaszában azt írta, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vagy hivatala egyik eseményre sem kapott meghívást a magyar kormánytól. Hasonlóan nyilatkozott a szlovák miniszterelnök, Ódor Lajos hivatala, amely megerősítette, hogy nem érkezett ilyen meghívó Budapestről. Bár az osztrák, a cseh és a szlovén kormányoktól egyelőre nem kapott választ a portál, ám a lengyel és a szlovák nem után nehéz lenne elképzelni, hogy bármely más uniós államból hívtak volna vendéget.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Andrej Babis volt cseh kormányfő (b), Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír (b2), Janez Jansa egykori szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke és Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/24/hvg-orban-sem-szlovakiaba-sem-lengyelorszagba-nem-kuldott-meghivot-a-nemzeti-unnepre/

Részvény: