Húszezerből is kijöhet, de 85 ezer forint is lehet egy gyerek beiskolázása

Bár van olyan hely, ahol az alapvető tanszereket már 15 ezer forint alatt is be lehet szerezni, a Regio Játék kutatása szerint egy gyerek beiskolázása ennél jóval drágább is lehet.

A felmérés szerint a tavalyi időszakhoz hasonlóan érzékelhető, hogy a vásárlók megfontoltabban döntenek, és inkább kevesebb, de nagyobb értékű, jobb minőségű termékeket választanak. A Regiónál online 7,4 százalékkal, 11 600 forintra, személyes vásárlásnál 10,5 százalékkal, 8300 forintra nőtt az átlagos kosárérték az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest

Alapvető iskolaszerekre, például füzetekre, tolltartóra, írószerekre és rajzfelszerelésre a játékkereskedő kutatásában résztvevők ötöde 20 ezer forintnál kevesebbet, fele 20-30 ezer forintot, negyede 30-40 ezer forintot szán. Idén a szülők harmada nem vásárol új iskolatáskát gyermekének, ahol viszont szükséges, ott a többség (45%) a 25 ezer forint alattiakat részesíti előnyben. Ennél olcsóbbat a válaszadók 30 százaléka, drágábbat pedig 25 százaléka választ.

Az alapvető tanszerek és az iskolatáska mellett 20-30 ezer forint is elmehet például tornaruhára, tankönyvre és sportcipőre, így összességében egy gyerek iskolakezdése 65-85 ezer forintba is kerülhet a magyar szülőknek. A magas beiskolázási költségek a családok háromnegyedét jelentősen megviselik, tízből kilencen ezért tudatosan készülnek a nyár végi pluszkiadásra. A megkérdezettek szerint ráadásul az anyagi ráfordítás tényleges mértéke gyakran nincs összhangban a tervezettel, főleg, hogy az árak 50 százalékkal is nőhettek a tavalyi első becsengetés óta.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230821_iskolakezdes_iskolataska_tanev_diak_szulo

Részvény: