Hiába lett olcsóbb az orosz gáz, még mindig mi vesszük a legdrágábban

A G7 számításai szerint uniós országok közül az elmúlt hónapokban is Magyarországra érkezett a legdrágábban az orosz gáz. Így hiába lett olcsóbb, ez még kevés a rezsicsökkentéshez.

Bár sokat esett az elmúlt hónapokban az orosz gáz ára, az elérhető adatok alapján az uniós országok közül az elmúlt hónapokban is Magyarországra érkezett a legdrágábban – írja a G7.hu. A lakosság ellátásán, így továbbra is sokat veszít az állam.

A gazdasági lap jóslata szerint ősszel az egy évvel korábbihoz képest hatod-hetedáron érkezhet az orosz gáz Magyarországra.

Májusban és júniusban köbméterenként kétszáz forint alatt maradt az orosz import átlagára, amire közel két éve nem volt példa.

Ez nem pontosan az az ár, amennyiért a magyar állami szereplők vásárolnak, de nem is lehet túl messze tőle. Oroszországból elvileg bármilyen kereskedő importálhat Magyarországra gázt, nem csak az állam nevében beszerző MVM. A mennyiségi adatok, illetve ágazati szakemberek szerint azonban az orosz gáz messze legnagyobb vevője így is az állami cég, amelynek 90 százalék feletti lehet a részesedése az importból. Ezt erősíti az is, hogy a behozott mennyiség szinte pontosan megegyezik azzal, amennyi gáz megvásárlásáról az MVM és a Gazprom szerződést kötött.

Az állam részesedése azért fontos, mert így az importár megmutatja, hogy nagyjából mennyiért is vásárolja az MVM azt a gázt, amellyel a lakosságot is ellátja. Ennek ismeretében lehet következtetni arra, hogy milyen lehetőségei vannak a kormányzatnak, vagyis van-e mozgástér az úgynevezett „lakossági piaci ár” csökkentésére.

Tavaly nyáron épp azért nyúlt a kormányzat a rezsihez, mert már május-júniusban látszott, hogy ősszel nagyon magasak lesznek az importárak. Most épp az ellenkezője az igaz: mivel hónapok óta viszonylag stabilan alacsonyak a tőzsdei jegyzések, az orosz gáz is relatíve olcsó lesz egész ősszel.

Hiába lett sokkal olcsóbb a földgáz, ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kormány eltörölné a tavalyi rezsiemelést.

A tőzsdei átlagár augusztusban a hetede volt az egy évvel korábbinak, a krízis előtt megszokott szintnek azonban ez még mindig nagyjából a duplája, a Covid-időszak mélypontjánál pedig hétszer magasabb.

Nagyon leegyszerűsítve a tőzsdei jegyzéseknek még durván 20-25 százalékot kellene esnie ahhoz, hogy az állam ne bukjon minden köbméter lakosságnak eladott gázon. Mindezt úgy, hogy közben a forint sem nagyon gyengül.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230913_orosz_gaz_rezsicsokkentes_rezsicsokkentes_csokkentese_TTF_import_MVM_Gazprom_olcso_forintarfolyam

Részvény: