Heves harcok dúlnak Zaporizzsjánál, ami az ukrán ellentámadás középpontjában lehet

Kijev valószínűleg megpróbálja majd visszaszerezni a hozzáférést az Azovi-tengerhez, kettévágva ezzel a megszálló orosz erőket a térségben. Az ukrán hadsereg a frontvonal több pontján szondázza az orosz állásokat, gyenge pontokat keresve.

Heves harcok dúlnak Ukrajna déli részén, orosz tisztségviselők és katonai bloggerek szerint az ukrán hadsereg támadásokat indított a megszálló erők ellen a kulcsfontosságú zaporizzsjai régióban – írja a BBC.

Katonai bloggerek azt írják, hogy az ukrán csapatok már második egymást követő éjszaka próbálnak Orihiv városától délre előrenyomulni. Csütörtökön több orosz katonai blogger is beszámolt arról, hogy szerda éjjel megszaporodtak az ukrán támadások Zaporizzsja régió irányába. Úgy tudják: harckocsik támadják az orosz állásokat, az ágyútűz folyamatos. „Azt hiszem, most már beszélhetünk az Ukrajna által oly régóta bejelentett offenzíva kezdetéről. Régóta nem volt ilyen mozgás a fronton. Az ukrán fegyveres erők részéről egyáltalán nem. Most pedig mégis. Sok szerencsét mindenkinek” – írta akkor egyikük.

Egy magas rangú ukrán védelmi tisztviselő szerint az ellenség „aktív védekezésben” van. Több katonai szakértő szerint Ukrajna régóta várt ellentámadásának középpontjában Zaporizzsja áll majd.

Kijev valószínűleg megpróbálja majd visszaszerezni a hozzáférést az Azovi-tengerhez, kettévágva ezzel a megszálló orosz erőket a térségben. Ukrajna már hónapok óta tervezi az ellentámadást, de minél hosszabb időt akart hagyni arra, hogy kiképezze csapatait és korszerű haditechnikai eszközöket kapjon a nyugati szövetségesektől.

A kijevi vezetés szándékosan keveset beszél a haditervekről, nem jelentették be például, hogy elindult az ellentámadás. Most azonban úgy tűnik, az ukrán hadsereg a frontvonal több pontján szondázza az orosz állásokat, a védelem gyenge pontjait keresve.

Mindeközben folytatódnak az orosz támadások Ukrajna civil lakossága ellen. Az éjszaka folyamán újabb cirkálórakéta- és dróncsapásokat mértek az orosz erők ukrán városokra, a lehulló törmelék legalább egy ember halálát okozta a fővárostól, Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomírban.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230609_Zaporizzsja_ukran_ellentamadas_oroszukran_haboru_harcok

Részvény: