Hétfő este jelenti be Andrzej Duda az új lengyel kormányfő személyét

Bár egyelőre nem ígérkezik túl nagy meglepetés, vélhetően első körben Morawieckit kéri fel kormányalakításra.

A lengyel köztársasági elnök hétfő este jelenti be, hogy kit nevez ki miniszterelnöknek – írja a Reuters Andrzej Duda egyik munkatársának közlésére hivatkozva. A helyzet ugyanakkor bonyolultabb annál, semmint hogy a választások utáni politikai bizonytalanság felszámolását várjuk ettől a lépéstől.

Duda ugyanis, mint a választásokat papíron megnyerő Jog és Igazságosság (PiS) pártjának szövetségese, a választások előtt már kijelentette, hogy a kormányalakítás első esélyét a legnagyobb pártnak adja.

Az eddigi kormánypárt 194 mandátummal az első helyen végzett a 460 fős alsóházban, de nem valószínű, hogy koalíciós partnerre talál. Ehelyett az Európai Uniót támogató ellenzéki pártok szövetségét tippelték a következő kormányalakításra, miután együttesen 248 mandátumot szereztek.

„Andrzej Duda elnök konzultációk és alapos mérlegelés után döntött az úgynevezett első lépésről (a kormány kinevezéséről). A döntés végleges…” – írta Marcin Mastalerek, Duda kancelláriájának vezetője az X, korábbi nevén Twitter közösségi médiaplatformon, hozzátéve, hogy Duda még hétfőn televíziós országos beszédet mond.

A három EU-párti csoportosulás azt állítja, hogy készen állnak arra, hogy Donald Tusk, a Polgári Koalíció (KO) vezetője, volt lengyel miniszterelnök és az Európai Tanács korábbi vezetője által vezetve kabinetet alakítsanak, és arra szólították fel Dudát, hogy ne késlekedjen a kinevezéssel.
„Nyugodtan várunk” – mondta Marcin Kierwinski, a KO parlamenti képviselője a Radio Zet kereskedelmi rádiónak. „Remélem, hogy a döntés azon a matematikai elven fog alapulni, hogy a 248 több mint 194”. A parlamenti mandátumot szerzett pártokkal folytatott konzultációit követően Duda azt mondta, hogy két komoly jelölt van a következő kormány élére: a leköszönő miniszterelnök, a PiS-es Mateusz Morawiecki és Tusk.

Annak ellenére, hogy az összes többi parlamenti párt kizárta a PiS-szel való koalíciót, Morawiecki kijelentette, hogy továbbra is meg kívánja próbálni a kormányalakítást. „Annak az esélye, hogy parlamenti többséget hozunk létre, nagyon kicsi, de ez nem jelenti azt, hogy nulla” – nyilatkozta Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes.

Ha Morawieckit Duda kormányalakítással bízná meg, de nem tudná biztosítani a parlamenti többségét, a ház egy másik miniszterelnököt jelöl ki.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231106_lengyel_valasztasok_Duda_Morawiecki_Tusk_kormanyalakitas

Részvény: