Herszonban megjelent az ukrán haderő, az oroszok szerint befejeződött a kivonulásuk

Herszonban megjelent az ukrán haderő, az oroszok szerint befejeződött a kivonulásuk

Befejeződött az orosz csapatok kivonulása Herszon városából a védelmi minisztérium bejelentése szerint – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A tárca napi tájékoztatóján azt közölték, hogy valamennyi orosz katona és általuk használt eszköz is átjutott a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partjáról a keletire.

A tájékoztatás szerint a művelet moszkvai idő szerint péntek hajnali 5 órára, magyar idő szerint hajnali 3-ra ért véget.

Szergej Szurovikin, az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnoka szerdán jelentette be, hogy Moszkva kivonja csapatait Herszonból, amelyek aztán a Dnyeper bal partján kialakított állásokat foglalják el. Az orosz védelmi minisztérium csütörtök délelőtt közölte, hogy megkezdődött a „manőver” (az orosz vezetés nem nevezi visszavonulásnak), bizonyítékot azonban nem hozott nyilvánosságra, és egyéb részleteket sem közölt. Volodimir Zelenszkij is óvatosságra intett az orosz bejelentéssel kapcsolatban, úgy fogalmazott: továbbra is helyénvaló a helyzet óvatos megítélése mindaddig, „amíg nem lobog az ukrán zászló a város felett”.

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter pedig azt mondta a Reutersnek, hogy legalább egy hétig tart majd az orosz csapatok kivonulása. Az ukrán vezetés becslése szerint eredetileg 20 ezer orosz katona állomásozott a Dnyeper jobb partján, akiknek nagyjából a fele hagyta el csütörtök estig a területet.

Helyszíni beszámolók szerint péntek reggel mégis megjelent az ukrán zászló a város központjában; vélhetően partizánok tűzték ki. Később arról érkeztek hírek, hogy az első ukrán katonák is megérkeztek Herszonba.

Hogy biztosan kivonult-e valamennyi orosz katona Herszonból, nem tudni. Korábbi felvételek tanúsága szerint sokan a várost a bal folyóparttal összekötő Antonyivszkij híd alatt futó pontonhídon, gyalogosan hagyták el a várost.

Annyi biztos, hogy a környék egyetlen közúti hídja péntekre virradóra részben megsemmisült.

A Daily Telegraph eközben ukrán katonák elmondása alapján arról számolt be, hogy a visszavonuló orosz csapatok hátrahagyják az elesett és sebesült katonákat.

Forrás: (via MTI, BBC, The Guardian)

Részvény: