Helyzetjelentés az ukrán ellentámadásról: az oroszok is offenzívával kísérleteznek, de nem túl sikeresek benne

Egy hét alatt 90 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az ukránok, kemény harcok folynak Zaporizzsjában és Donyeckben is.

Folytatódott hétfőn is az ukrán csapatok ellentámadása a donyecki és a zaporizzsjai területen is – írják az Institute for the Study of War szakértői napi összefoglalójukban. Az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Maljar közölte, hogy egy hét alatt az ukrán csapatok mindkét területen összesen 6,5 kilométert nyomultak előre és 90 négyzetkilométernyi ukrán földet vettek vissza az ellenségtől (ez durván kicsit több mint két bahmutnyi területet jelent). Maljar szerint az ukrán haderő ezalatt egy települést szabadított fel Nyugat-Zaporizzsjában és hatot Kelet-Zaporizzsjában és Nyugat-Donyeckben.

Az ukrán Kelet Haderőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevatij ezredes közölte, hogy Bahmut környékén is folytatódott az előrenyomulás, ezt orosz források is megerősítették, miszerint Bahmuttól délnyugatra, északra és északnyugatra is heves harcok dúltak, különösen a várostól három kilométerre található Berhivkánál.

Kudarcosnak tűnő orosz ellentámadás

Geolokalizált felvételek bizonyítják, hogy teret nyert az ukránok ellentámadása Nyugat-Donyeckben is, Velika Novoszilkától délre, az úgynevezett vremivkai kiszögellésnél. Ugyanakkor az orosz hadvezetés itt ellentámadást is indított a 127. gépkocsizó hadosztály egységeivel.

Érdekes, hogy ennek ellenére nem hallani komoly orosz területi nyereségekről, néhány forrást leszámítva, akik bizonygatják, hogy az orosz csapatok bevették a Velika Novoszilkától öt kilométerre délre található Makarivkát, viszont Hanna Maljar szerint a település továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll. Ezen utóbbit támasztják alá azok az orosz blogszférából származó információk is, miszerint az ukránok Makarivkától délre folytatják a támadásukat.

Vannak olyan értékelések is, amelyek egyenesen azt állítják, hogy az orosz ellentámadás összeomlott az ukrán tüzérség tüzében és súlyos veszteségek elszenvedése árán mostanra visszakényszerültek oda, ahonnan megindultak, és a kezdeményezést sem tudták kiütni a körzetben az ukránok kezéből. A szektorban az orosz csapatok nehéz helyzetét támaszthatja alá az a videó is, ami hétfőn járta be a közösségi médiát és az látható rajta, ahogyan menekülő orosz katonákat lőnek agyon a sajátjaik.

Ugyanakkor orosz források alapján a vremivkai kiszögellésnél a harcok továbbra is zajlanak és egyelőre nem lehet győztest hirdetni. Az ismert orosz hadiblogger, korábban FSZB-tiszt Igor Girkin szerint az itteni események éppenséggel az orosz mélységi védelem sikerességét bizonyítják, mivel az orosz hadvezetés számára most fontosabb az ukrán erők kivéreztetése, mint az elvesztett területek visszaszerzése. Girkin szerint az orosz taktika abban nyilvánul meg, hogy addig vonulnak vissza és húzzák magukra az ukrán csapatokat, míg azok kiérnek az ukrán légvédelem hatósugarából, majd utána lecsapnak rájuk mindennel, amijük csak van, megakadályozandó, hogy az ukránok előrébb telepítsék a légvédelmüket és az elektronikus zavaróberendezéseiket.

Váltakozó sikerű harcok a front többi szakaszán

Folytatódtak az orosz támadási kísérletek a luhanszki területen található Kreminna körzetében, bár az ukránok szerint itt sem termett túl sok babér Moszkva számára, csapataik sem Bilohorivkánál, sem Veszelénél nem tudtak áttörni.

Váltakozó sikerű harcok zajlanak a Vuhledar és Bahmut között található Avdijivka és Marinka körzetében is. Itt is az oroszok próbálkoztak támadásokkal, Marinkánál ráadásul az orosz védelmi minisztérium kebelére frissen megtért kadirovista Ahmat-csoport indított offenzívát, ám ezeket az ukránok visszaverték. Orosz források szerint az ukránok is próbálkoztak ugyanitt és az ő támadási kísérleteik sem voltak sikeresebbek.

Orosz források szerint gyengült az ukrán támadások ereje a zaporizzsjai Orihiv körzetében, ahol a korábbiakban súlyos veszteségeket szenvedtek el az ukrán csapatok, innen származnak azok a képek és videók is, amelyek sérült, hátrahagyott Leopard tankot és Bradley páncélozott harcjárműveket mutatnak be.

Az oroszok Zelenszkij szülővárosát, az ukránok Kurszk környékét lőtték

Heves orosz rakétacsapások érték ukrán beszámolók szerint a közép-ukrajnai Krivij Rih városát, míg az ukrán erők az oroszországi Kurszk régiót ágyúzták keddre virradóra orosz illetékesek szerint. Ukrán tisztviselők beszámolója szerint Krivij Rihben, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosában, az éjszaka folyamán „masszív orosz rakétatámadás” volt, több épületet, köztük egy ötszintes lakóházat is találat ért.

Hat ember meghalt és 25 megsebesült, közülük tizenkilencen kórházba kerültek – közölte a területi közigazgatás. A város polgármestere arra figyelmeztetett, hogy még mindig lehetnek a romok alatt rekedt emberek. Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszki megye kormányzója – ahol Krivij Rih található – a Telegramon osztott meg egy képet, amely a város elleni éjszakai orosz támadás okozta károkat mutatja.

„Vannak halottak és sebesültek” – írta. Felszólította az embereket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadót, mivel a helyzet még mindig veszélyes.

Ukrajna kora reggel, az orosz támadással egy időben, a határ melletti oroszországi Kurszk régió két települését ágyúzta – írta Roman Sztarovojt kormányzó a Telegramon. Tudatta, hogy Tyotkinóban kilenc ház megrongálódott, és megszakadt a gáz- és áramszolgáltatás, míg Gluskovóban két épület kigyulladt, és több házban károk keletkeztek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230613_haboru_ukrajna_ellentamadas_Donyeck_Zaporizzsja

Részvény: