Hat új taggal bővülhetnek a BRICS-államok

A legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport johannesburgi csúcstalálkozóján hat új országot hívtak meg a szervezetbe – jelentette be az esemény házigazdája, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

Szaúd-Arábia
és Irán mellett
Argentína,
Egyiptom,
Etiópia
és az Egyesült Arab Emírségek
kapott meghívást 2024. január 1-jével a jelenleg

Brazíliát,
Oroszországot,
Indiát,
Kínát
és Dél-Afrikát
magában foglaló országcsoportba.

A BRICS-tagállamok vezetői a csúcstalálkozón egyhangúlag a szervezet további bővítése mellett foglaltak állást azzal az indoklással, hogy szembe tudjanak nézni a világméretű „zűrzavar és átalakulás” korszakával. A tagok között azonban véleménykülönbség volt a bővítés mértéke és gyorsasága tekintetében.

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok által elszigetelt Oroszország, illetve a Washingtonnal kereskedelmi és külpolitikai kérdésekben vitában álló Kína – Dél-Afrikával együtt – a szervezet gyors bővítését támogatta, hogy ellensúlyozzák a Nyugat befolyását.

Brazília és India, amelyek szorosabb kapcsolatokat kívánnak kiépíteni a Nyugattal, nem támogatták a szervezet gyors és nagyméretű bővítését.

Dél-Afrika szerint több mint 40 ország mutatott érdeklődést a csatlakozás iránt, közülük 22 hivatalosan is bejelentette ezt a szándékát.

A világ népességének mintegy 40 százalékát tömörítő BRICS-országok a globális hazai össztermék (GDP) mintegy negyedét állítják elő, egységes vízió hiányában azonban a szervezet egyelőre a méretéhez képest kisebb globális politikai és gazdasági befolyással bír. (MTI)

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping Kína elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva, Brazília elnöke, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vesznek a 2023-as BRICS-csúcson Sandtonban Kongresszusi Központ Johannesburgban, 2023. augusztus 24-én. GIANLUIGI GUERCIA / AFP

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/24/hat-uj-taggal-bovulhetnek-a-brics-allamok/

Részvény: