Háromszoros kereslet a magyar állampapírok iránt

1,75 milliárd euró értékben bocsátott ki 10 éves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Kiemelkedő, háromszoros kereslet mellett összesen 1,75 milliárd euró értékben bocsátott ki 10 éves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A sikeres kötvénykibocsátás azt mutatja, hogy a befektetők a háborús válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban – közölte a Pénzügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a tranzakció több szempontból is kedvező Magyarország számára: javítja az államadósság hátralévő átlagos futamidejét, segíti a jövőre lejáró adósságok előtörlesztését, valamint hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon.

A kötvénykibocsátással a devizaadósság aránya továbbra is a teljes adósságon belül kijelölt 30 százalékos referencia-tartomány alatt marad – amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalékos szintnél. Legutóbb idén januárban bocsátott ki devizakötvényt az ÁKK, 4,25 milliárd dollár értékben háromszoros befektetői érdeklődés mellett – írták.

A magyar kormány adósságkezelői céljai változatlanok, az államadósság csökkentését folytatni kell, miközben az adósság finanszírozásában a belföldi forrásokra kell helyezni a hangsúlyt – tették hozzá.

Az elmúlt évek adósságkezelésének köszönhetően a családok arányát 3 százalékról 20 százalék fölé emeltük az adósságfinanszírozásban, valamint az államadósság kamatkiadásainak közel 80 százalékát hazai lakossági és intézményi befektetők felé fizeti az állam. A hazai megtakarítások hozzájárulnak az infláció letöréséhez és biztos alapot teremtenek a jövőbeli gazdasági növekedésnek
– fogalmazott a PM.

A mostani tranzakció sikere azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban. Ezt a bizalmat a hitelminősítők is igazolták: a múlt héten megerősítette a magyar államadósság besorolását és kilátását a Moody’s. A nemzetközi hitelminősítő továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, várakozása szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot – áll a közleményben.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/magyar-allampapir-kotveny-kibocsatas-allamadossag-kezelo-kozpont-penzugyminiszterium.776902.html

Részvény: