Háromnapos tüntetést hirdettek a gazdák a Parlamenthez

A tüntetés érdemi részét, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik.

Háromnapos tüntetést hirdettek gazdák és méhészek Budapestre, a Parlamenthez, mert szerintük egyre nehezebb talpon maradni a kis- és közepes vállalkozásoknak – írja a Népszava.

A szombattól hétfőig tervezett tüntetésre a szervezők két helyszínt foglaltak le: gyülekezőhelyként a Népligetet, a demonstráció valós területeként pedig a Pesti alsó rakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát. A tüntetés érdemi részét, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik, hétfőn pedig petíciót akarnak átadni az agrárminiszternek.

Kernbaum Anita lábodi gazdálkodó elmondása szerint nem kormányt akarnak buktatni, csupán azt szeretnék, „ha végre rendbe tennék az agráriumot, mert ha minden így marad, akkor jövőre a gazdák négyötöde tönkremehet”. A somogyi vállalkozó szerint végső elkeseredésükben demonstrálnak, a hazai gazdák jelentős része mára felélte tartalékait, s átlagos terméssel számolva az idei év is veszteséges lesz számukra.

A gazdák szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) semmi haszna, így a tüntetés fontos célja, hogy országos összefogást, valódi érdekképviseletet tudjanak összehozni.

Kernbaum felidézte az ukrán gabona behozatala ellen szervezett néhány héttel ezelőtti, záhonyi demonstrációt, amelyet a Fidesz-közeli Magosz és a Nemzeti Agrárkamara (NAK) szervezett, ám ez szerinte sokkal inkább kormány melletti kiállásnak bizonyult, mint valódi érdekérvényesítésnek. Ennek fejében a demonstrálók célja az is, hogy megszüntessék a kötelező NAK-tagságot, ami sokkal drágább a normál kamarai tagságnál, ám semmit sem kapnak cserébe.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240305_az-eletben-maradasert-kuzdenek-a-gazdak-harom-napos-tuntetest-hirdettek-a-parlamenthez

Részvény: