Három területen kötött megállapodást Magyarország Romániával

Megállapodott Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter román kollégájával, Sebastian Burdujával. A tárcavezető közölte, a jövőben is számíthatunk Románia együttműködésére az energiabiztonság garantálásának terén.

Mint posztjában írja, megegyeztek abban, hogy tovább növelik a két ország közötti földgáz-összeköttetés kapacitását, hogy minél nagyobb mértékben férjen hozzá Magyarország a fekete-tengeri román mezőből kitermelt gázhoz, ami még feltárás alatt van.

Arról is döntöttek, hogy egy új villamosenergia-összeköttetést is előkészítenek. Burduja arról is biztosította Szijjártót, hogy továbbra is szállíthatja hazánk a paksi atomerőmű működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot, ami komppal érkezik Oroszországból Bulgáriába, ahonnan vonaton keresztül érkezik Romániából Magyarországra – írja bejegyzésében a miniszter.

Így áll bosszút Románia a schengeni vétó miatt
Románia schengeni csatlakozásáról régóta folyik a vita a térségben, Bécs azonban mindenáron nemet mond az ötletre. Bukarest azonban most talált egy módszert arra, hogyan is vághatna vissza a döntés miatt.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/szijjarto-peter-romania-energia-megallapodas-paksi-atomeromu-szallitasok.780132.html

Részvény: