Hamarosan a patikákban is beadhatják az oltásokat

A Magyar Gyógyszerészi Kamara előkészített egy javaslatot arra, hogy a szezonális védőoltásokat a patikusok is beadhassák, illetve a krónikus betegek esetében a gyógyszerészi intervenció részleteit is tartalmazza.

Hamarosan a gyógyszertárakban is be lehet adni az oltások egy részét, Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint elsődlegesen a szezonális védőoltások beadásánál lehet szerepük a patikáknak.

„A Semmelweis-program kialakításakor döntés született arról még 2010-ben, hogy a gyógyszertárak az egészségügyi ellátórendszer részeként milyen szakmai feladatokat tudnak vállalni elsődlegesen a gyógyszerhasználathoz, illetve a különféle betegségekben történő gyógyszeralkalmazáshoz kapcsolódóan” – mondta az InfoRádióban a kamara elnöke.

Az erre vonatkozó egyik irányelvet május 31-ig kellett elkészíteniük és leadniuk a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságára, ez a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó legfontosabb gyógyszerészi prevenció szabályairól szól. De megkezdődött egy olyan irányelv előkészítése is, amelyik a gyógyszerészek, gyógyszertárak vakcinációban való részvételét tuja biztosítja.

Ezenkívül egy olyan irányelv kidolgozását is elkezdik, amely elsődlegesen a krónikus betegségekhez kapcsolódó gyógyszerészi intervenció részleteit tartalmazza.

Nagyon bízom abban, hogy ezeknek a napi gyakorlatban való implementálásához a politika segítségét is megkapjuk
– jegyezte meg Hankó Zoltán.

A cél, hogy a vakcinációba a kórházi és a közforgalmú gyógyszertárak is bekapcsolódjanak. A gyógyszertárak közreműködésére a szezonális védőoltásoknál lehet számítani, ilyen például az influenza elleni vagy az utazáshoz kapcsolódó védőoltás. Az életkorhoz kötött, kisgyerekek körében kötelezően beadandó védőoltásokban még nem gondolkodnak

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/oltas-betegellatas-vakcina-patika-hanko-zoltan-gyogyszeresz-magyar-gyogyszereszi-kamara.772628.html

Részvény: