Halálra fagyhat Észak-Korea: akár mínusz harminc fok is lehet a diktatúrában

Az ítéletidőt pedig várhatóan az ország legszegényebb, északi régiói fogják a legjobban megszenvedni. A decemberi hidegben jelentések szerint már így is rengetegen haltak éhen, vagy fagytak meg.

Figyelmeztetést adtak ki a rendkívüli hideg miatt az észak-koreai hatóságok, mivel az ország északi régióiban valószínűleg tartósan -30 fok alá fog esni a hőmérséklet. A BBC beszámolója szerint ez azért jelent komoly problémát, mert az ország legszegényebb részét fogja érinteni leginkább az extrém hideg. Az állami média figyelmeztetése szerint azonban a tengerpartokon is erős szél és hideg várható.

A Koreai-félszigetet sújtó hidegfront Észak-Koreát azért is érinti kiemelten rosszul, mert míg a fővárosban Phenjanban van áram, ez a városon kívül nem jellemző, így pedig fűteni is jóval nehezebb. Azokon a területeken, ahol az áramellátás nem alapfeltétel, fát égetnek – ha pedig az elfogy, vagy alapvetően nincs elég, akkor jönnek a szárított növények. Szintén hatalmas probléma, hogy az észak-koreai házak nagy részének ablaka sincs. A BBC azt írja, több helyen műanyag fóliákat igyekeznek az ablakokra húzni, hogy a belső terek ne hűljenek ki teljesen.

Ahogy sejthető, ez azonban nem elég túl sok mindenre: sajtóhírek szerint az országban múlt decemberben rengetegen tűntek el a hideg miatt. Valószínűleg sokan éhen haltak, vagy megfagytak. Az éhhalál Észak-Koreában azért is reális forgatókönyv, mert az ország 2019-ben diktátora beszámolója szerint is története legsúlyosabb aszályát szenvedte el, mezőgazdaságuk pedig azóta sem állt talpra ebből a sokkból. 2019-ben az ENSZ jelentése szerint nagyjából tízmillió észak-koreainak volt szüksége segélycsomagra, miközben akadtak az országnak olyan régiói, ahol napi 300 gramm élelmiszerrel próbáltak túlélni a helyiek.

2020-ban a helyzetet fokozta, hogy az országot öt komolyabb tájfun is elérte, ezek pedig komoly szerkezeti károkat okoztak az épületekben, infrastrukturális létesítményekben.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20230124_eszak_korea_hidegfront

Részvény: