Hajnalban tűz alá került Enerhodar

Csütörtökön hajnalban támadás érte az orosz kézen lévő Enerhodart, a várost, amelyik otthont ad Európa legnagyobb nukleáris létesítményének, a zaporizzsjai atomerőműnek.

Az atomerőmű ukrán üzemeltetője, az Enerhoatom helyi idő szerint reggel 8 óra előtt adott hírt az eseményről a Telegram csatornáján. Eszerint a város ellen hajnali öt óra óta szünet nélkül támadások zajlottak.

Enerhodar polgármestere, Dmitro Orlov azt közölte, hogy „több polgári objektumot találtak el”, és megerősítette, hogy a támadásnak áldozatai is voltak. Orlov képeket is közzétett, amelyek a lakóházakban és üzletekben keletkezett állítólagos károkat mutatják be. Az egyik nagy lakótömb előtt sűrű fekete füst száll fel, a kirakat ablakai pedig be vannak törve.

A Zaporizzsja megyei regionális közigazgatási vezető arról is beszámolt, hogy veszélybe kerülhet az ENSZ-megfigyelők küldetése is. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megfigyelői csütörtökön érkeznének az atomerőműbe, ám a közigazgatási vezető szerint az oroszok az ENSZ megfigyelők számára előre egyeztetett útvonalat támadják.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/01/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-putyin-zelenszkij-zaporizzsjai-atomeromu/#hajnalban-tuz-ala-kerult-enerhodar

Részvény: