Ha másnak nem is, legalább a krumplinak jó éve lesz az idén

Nem számít a burgonyatermés visszaesésére a terméktanács. Idén várhatóan nem csökken a burgonya belföldi termőterülete: a téli csapadék jót tett az ültetvényeknek.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács a vetőburgonya-rendelések alapján valószínűsíti, hogy a burgonyatermelők nem hagynak fel tevékenységükkel, és a termőterület 6 ezer hektár fölött marad.

Az érdekképviseletnél bíznak abban is, hogy nem ismétlődik meg a rendkívüli, tartós meleggel párosuló, hónapokon át tartó aszály, amely a legfőbb oka volt annak, hogy tavaly a szokásos 40-45 tonnáról 30 tonna alá esett a hektáronkénti hozam.

Magyarországon így mindössze 144 ezer tonna étkezési burgonyát takarítottak be 2022-ben, miközben az éves fogyasztás évente meghaladja a 200 ezer tonnát, a szükséglet harmadát jelenleg behozatal fedezi.

A belföldi készletek korábban általában március-áprilisig kitartottak, de idén már január közepére alig maradt. Az aszály a minőségnek sem tett jót, a száraz talajban a krumpli nem tudott egyenletesen fejlődni, Európa más országaiban is formátlanabb, foltosabb lett, mint korábban.

A téli csapadék a terméktanács szerint helyreállította a talaj vízkészletét, de az enyhe tél azt jelezheti, hogy az idő megint melegebb lesz a sokéves átlagnál. Szerencsére a belföldi burgonyaültetvények csaknem 90 százalékát öntözik, csapadékpótlás nélkül Magyarországon nem is lehetne már gazdálkodni, mert a burgonya rosszul viseli a meleget és az aszályt.

A legnagyobb európai versenytársakat, a francia, holland és német termelőket felkészületlenebbül érte a tavalyi szárazság, ők csak most kezdik el a költséges öntözésfejlesztéseket.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/magyar-krumpli-termes-2023.767964.html

Részvény: