Gulyás Gergely: Miniszterelnöki szinten kell dönteni az izraeli nagykövetség áthelyezéséről

Az igazságügyi reform Izrael belügye – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Jeruzsálemben.

A miniszter izraeli látogatásának első napján a magyar kormány bel- és külpolitikai álláspontját ismertette izraeli újságírókkal Jeruzsálemben azt követően, hogy találkozott az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős miniszterével, Ron Dermerrel és Amichai Chikli diaszpóraügyekért felelős miniszterrel. A magyar miniszter megbeszélést folytatott Daniel Friedmann volt igazságügy-miniszterrel és jogászprofesszorokkal. A Miniszterelnökséget vezető minisztert csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is fogadja.

Gulyás Gergely az ukrajnai háborúról elmondta: a magyar kormány is osztja Európa álláspontját arról, hogy Oroszország a nemzetközi jogot megsértve agressziót követett el Ukrajna ellen. Kiemelte az ukrán menekültek segélyezésében mutatott rendkívüli magyar erőfeszítéseket, Ukrajna Magyarország általi humanitárius és anyagi támogatását, ugyanakkor hangsúlyozta a béke és a tűzszünet szükségességét, mert semmi garancia nincs arra, hogy a háborúban Ukrajna többet tud elérni, mint béketárgyalásokon.

Az orosz földgáztól való függést a kommunista időkből eredő örökségként jellemezte, amelynek megváltoztatására Magyarország éppen a polgári kormány alatt jelentős erőfeszítéseket tett.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elemezte a Brüsszellel kialakult feszültségek okait, és ismertette Magyarország európai uniós politikáját, a szövetségi rendszerrel szemben támasztott elvárásokat.

Arra a kérdésre, miszerint egy közelmúltban elvégzett felmérés szerint a magyar lakosság mintegy harmadának vannak antiszemita nézetei, Gulyás Gergely megkérdőjelezte a felmérés hitelességét és azt felelte, hogy kormány a zéró tolerancia elvét képviseli. Felhívta a figyelmet a Budapesten virágzó zsidó vallási és kulturális életre, az Európában egyedülálló biztonságra. Áttekintette a magyar zsidó vallási irányzatokat és azok történelmét, és közölte, hogy a kormány jó kapcsolatra törekszik valamennyi zsidó vallási közösséggel.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/15/gulyas-gergely-izrael-jeruzsalem/

Részvény: