Görögországban pokolbéli hőség van, a turistaszezon ellenére bezárnak a látványosságok

Az elmúlt ötven év legmelegebb júliusi hétvégéjére készülnek, vasárnap 45 fok is lehet. Bezár az Akropolisz is.

Hiába tart épp a turizmus szempontjából a főszezon, Görögországban olyan brutális a hőség, hogy több fontos turistalátványosságot is be kell zárni – írja a BBC. Szombatra ugyanis 44, vasárnapra pedig 45 celsius fokos hőséget jelzett előre a meteorológiai szolgálat, ezzel ez lehet az elmúlt 50 év legforróbb júliusi hétvégéje az országban.

Az embereknek azt tanácsolják, hogy ne mozduljanak ki otthonról, a következő két nap legmelegebb óráiban pedig olyan kiemelt turistalátványosságok is zárva fognak tartani, mint az athéni Akropolisz.

Mindeközben a hőség miatt erdőtüzek is tombolnak az országban, amelynek megfékezésére több EU-s ország is küldött tűzoltókat és légi segítséget.

Az előrejelzések szerint ugyanekkora hőség marad már július hátralevő részében; ha hétfőn várható is egy kisebb enyhülés, akkor is 40 fok fölötti meleg várható a következő hét napban. A hatóságok attól tartanak, ennek a hőhullámnak is olyan súlyos hatásai lesznek, mint 1987-esnek, amikor több száz haláleset történt az extrém meleg miatt.

Spanyolországban a napokban 60 celsius fokot mértek. Ahogy azt mi is megírtuk: a klímaváltozás miatt hozzá kell szoknunk, hogy az ilyen hőhullámok fogják jellemezni a jövőben Európa nyarait is.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20230722_Gorogorszagban_hoseg_45_fok_bezarnak_a_latvanyossagok_akropolisz

Részvény: