Görögország más irányba megy: értékesítik az athéni reptér harmadát

Várhatóan még februárban tőzsdére viszik az athéni nemzetközi repülőtér 30 százalékos részesedését. Szakértők szerint ez lesz az elmúlt 15 év legnagyobb tőzsdei bevezetése Görögországban.

A kihelyezés szervezője a Deutsche Bank, a Morgan Stanley és a BofA Securities.

A repülőtér 40 százaléka jelenleg az AviAlliance GmbH tulajdonában van, és a kihelyezésre kerülő részvények 10 százalékát jogosult megvásárolni, míg az 5 százalékot birtokló Kopelouzos család 1 százalékot vásárolhat majd.

Ezt követően az athéni nemzetközi repülőtér mintegy 19 százaléka szabad forgalmazásba kerül.

Az athéni nemzetközi repülőtér, amely Európa kilencedik legforgalmasabb csomópontja, tavaly több mint 28 millió utast szolgált ki, ami a görög légi kikötők teljes utasforgalmának mintegy 35 százaléka. Az athéni repülőtér utasforgalma tavaly már meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet.

A budapesti reptéren fő tulajdonos AviAlliance Magyarországon is üzletre készül: a kormánynak ugyanis minden pénzt megérni látszik, hogy megvegye a Budapest Airportot, ennek érdekében a magyar állam 2023 végén jelentős vagyonelemeket értékesített: eladta a 15 százalékos Erste-részesedését, emeltek egy nagyot a 2028. május 22-én lejáró dollárkötvény-állományon, szinte majdnem kiszálltak az egyik legismertebb biztosítótársaságból, a magyar VIG-nél a 45 százalékos részesedésüket 10 százalékra csökkentették, de eladtál a Yettelben lévő részesedést is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter október elején nyilatkozta, hogy az év végéig kell megvalósítani az üzletet, ez csúszott az idei első negyedévre.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240116_Gorogorszag_mas_iranyba_megy_ertekesitik_az_atheni_repter_harmadat

Részvény: