Gáz van, a kormány 735 milliárd forintos aknán ül, átírtak egy határidőt

A jelenlegi árakhoz képest közel tízszeres áron vett gázt a kormány 2022 nyarán, ez a készlet még mindig megvan, ilyen árak mellett hatalmas nem realizált veszteségként.

Egy friss kormányrendelettel még egy évvel 2025 tavaszáig kinyújtotta a kormány a 2022 nyarán sebtében és nagyon drágán megvett különleges földgázkészlet megtartását. Ezt jórészt azért tette meg, hogy ne kelljen gigantikus pénzügyi veszteséget elkönyvelni a beszerzésen – emlékeztet a Portfolio.hu.

A 2022 nyarán megvett 740 millió köbméter, mintegy 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként, miközben szerdán a holland TTF gáztőzsdén 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva 122 forint köbméterenként.

Jelen állapot szerint mintegy 735 milliárd forint nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak, ekkora mínuszt kellene könyvelni, ha a gázt most felhasználnák.

Továbbra is érvényben van ugyanis, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) könyveiben elkülönítetten nyilvántartott különleges földgázkészletet csak bekerülési áron lehet értékesíteni. Ezért a fent jelzett gigantikus pénzügyi veszteség direktben nem is az MSZKSZ-nél jelentkezne, hanem annál a szereplőnél, aki vállalná a bekerülési áron átvételt, illetve a tovább értékesítéssel járó potenciálisan nagyon magas veszteség lenyelését is. Ez praktikusan az állami MVM-nél keletkezne.

735 milliárd forint hatalmas összeg – a központi költségvetés hiánya 2023-ban 4,6 ezer milliárd forint volt. A tervezett 3,4 ezer milliárd forint helyett.

Az elszállt 2023-as büdzsé, azt jelenti, hogy a kormány nem fogja tudni tartani a 2024-re kitűzött 2,9 százalékos hiánycélt sem. Mármint akkor sem, ha az állami MVM-be nem kell beletolni több százmilliárd forintot a különleges gázkészlet miatt keletkező veszteség fedezésére.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240201_Gaz_van_a_kormany_735_milliard_forintos_aknan_ul_atirtak_egy_hataridot

Részvény: