Franciaországban is leleplezték az orosz dezinformációs kampányt

A Kreml által támogatott RT és Sputnik csatornák leállítása ellenére az orosz dezinformáció továbbra is terjed az Európai Unió országaiban. A Kreml aláássa a demokratikus vita feltételeit – mondta Catherine Colonna francia külügyminiszter.

Párizs széleskörű orosz dezinformációs kampányt leplezett le, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás aláásása volt – jelentette be ma az ország külföldi beavatkozás online kiszűrésével foglalkozó ügynöksége.

A Viginum ügynökség jelentése szerint a kampány oroszbarát tartalmak terjesztéséből állt; olyan médiumok, mint a Le Monde, a Le Figaro és a Le Parisien, valamint kormányzati honlapok, köztük a francia európai és külügyminisztérium weboldalainak utánzásából; polarizált szemléletű honlapok létrehozásából; valamint hamis fiókok koordinálásából a létrehozott félrevezető tartalmak terjesztésére.

Az orosz nagykövetségek és kulturális központok részvétele, amelyek aktívan részt vettek e kampány felerősítésében, többek között a közösségi hálózatokon létrehozott intézményi fiókjaikon keresztül, újabb példája annak a hibrid stratégiának, amelyet Oroszország a demokratikus vita feltételeinek aláásására hajt végre
– tette hozzá Catherine Colonna.

A dezinformációs kampány a Reliable Recent News nevet kapta, az oroszbarát honlap után. Ez a második hulláma az úgynevezett Doppelgänger-akciónak, amelyet tavaly leplezett le az EU DisinfoLab és a Meta nevű civil szervezet – jelentette az AFP, hozzátéve, hogy olyan német médiumokat is célba vettek, mint a FAZ, a Der Spiegel és a Bild.

Rendületlenül ömlik az orosz propaganda
A Kreml által támogatott RT és Sputnik csatornák leállítása ellenére az orosz dezinformáció továbbra is terjed az Európai Unió országaiban. A hónap elején Zuzana Caputová szlovák elnök a Politicónak azt mondta, hogy az orosz narratívák termékeny talajra találnak az országában.

A dezinformációs kampány által erőltetett fő narratívák:

az Oroszország elleni szankciók hatástalansága;
a nyugati államok állítólagos ruszofóbiája;
a náci ideológia állítólagos túlsúlya az ukrán tisztviselők körében;
valamint az ukrán menekültek befogadásának negatív hatásai az európai országok számára.
Franciaország 2021-ben létrehozott a Viginum ügynökséget a külföldről érkező manipulációk kiszűrésére, amely a védelmi és biztonsági főtitkárság fennhatósága alá tartozik.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/kreml-fake-news-franciaorszag-leleplezes.772620.html

Részvény: