Franciaország is betiltaná az eldobható elektromos cigarettákat

Szerintük is túl nagy veszélyt jelentenek a kis színes, ízes puffok.

Franciaország betiltja az eldobható e-cigarettákat, annak környezeti és egészségügyi káros hatásai miatt – írja a BBC.

Élisabeth Borne, francia miniszterelnök a napokban azt nyilatkozta, az intézkedés a kormány által kidolgozott új dohányzásellenes terv része. A kampány szerint a tiltásnak év végére hatályba kell lépnie.

Franciaország nem az első európai ország, már Németország, Belgium, Írország és köztünk hazánk is nemet mondott az eldobható úgynevezett „puffok”-ra. A BBC szerint az Egyesült Királyság is fontolgatja a tiltás bevezetését.

Az országban a dohányboltokban mindenki számára elérhető elektromos cigaretta körülbelül 9 euróba kerülnek, ez olcsóbb, mint a legtöbb doboz cigaretta. A puffok ráadásul 600 szívást tartalmaznak, amely nagyjából 40 cigarettának felel meg, így csábító lehet sok mindenki számára.

A francia kormány különösen sunyi csapdának tartja a színes és ízes puffokat, amelybe leginkább a gyermekek és a serdülők esnek bele. Élisabeth Borne szerint a puffok olyan szokást alakítanak ki, amely végül elvezeti a fiatalokat a dohányfüggőséghez.

A betiltás mellett kampányolók az eldobható e-cigaretták által okozott ökológiai károkra is felhívják a figyelmet. Az összes cigaretta műanyagból készül, és egy nem eltávolítható elem is van benne, amely nehézfémeket is tartalmaz.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20230914_Franciaorszag_tilas_eldobhato_elektromos_cigaretta

Részvény: