Fokozódó diplomáciai feszültség a Baltikum és Oroszország között

Bekérették a lett külügyminisztériumba az orosz nagykövetség ügyvivőjét szerdán, miután a moszkvai belügyminisztérium előző nap körözést adott ki lett és észt kormánytagok ellen – írta az MTI.

Az orosz belügyminisztérium kedden adott ki körözést lett és észt kormánytagok ellen. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy a listán szereplő személyek a „történelmi emlékezetet megcsúfoló döntésekért” felelősek, olyan emberek, akik „ellenséges” lépéseket tesznek mind a történelmi emlékezet, mind pedig Oroszország ellen.

„A külügyminisztérium együttműködik az európai uniós partnerekkel, hogy globális szinten foglalkozzanak az üggyel” – tudatta a lett külügyminisztérium. Evika Silina lett miniszterelnök (képünkön) szavai szerint a lett kormány törvénytelennek és politikailag motiváltnak tartja az orosz lépéseket.

Az orosz belügyminisztérium adatbázisából csak annyi derül ki, hogy a körözéseket az orosz büntető törvénykönyv alapján adták ki, de a konkrét cikkelyt nem tüntették fel a szövegben. A TASZSZ orosz állami hírügynökség bűnüldöző szervekre hivatkozva azt írta, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnök és Taimar Peterkop észt államtitkár ellen szovjet katonai emlékművek megrongálása miatt indult eljárás, és ennek az ügynek a keretében körözik őket.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/02/14/orosz-ukran-haboru-biden-trump-percrol-percre-februar-14/#fokozodo-diplomaciai-feszultseg-a-baltikum-es-oroszorszag-kozott

Részvény: