Félpályás útlezárással tiltakoztak az ukrán gabonatilalmat eltörlő uniós döntés ellen

A demonstráción mintegy négyszáz gazdálkodó vett részt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében. Az útlezárást szervező kormánypárti politikus támogatásáról biztosította a kormányt.

A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot.

Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tüntetésen

a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A Magosz elnöke, aki nem mellesleg fideszes képviselő és az Országgyűlés alelnöke is, arról beszélt, hogy „a gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett”, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

Hozzátette, a gazdák nevében a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez azt kérve: az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést.

Nagy István: Az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland cégek
Ha a hazai termelők most tönkremennek, nem lesz, aki a jövőben termeljen – mondta az agrárminiszter. Szerinte egyáltalán nem szűnt meg a piaci torzulás és túlkínálat van gabonából.

Forrás:https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/felpalyas-utlezarassal-ukran-gabona-magosz.777485.html

Részvény: