Felbukkant Prigozsin, Afrikában lehet

A Wagner-csoport vezére lázadása óta először posztolt videós üzenetet, melyben arról beszél, hogy zsoldoscsapata „szabadabbá teszi” a kontinenst.

Elbukott fegyveres zendülése óta először posztolt videós üzenetet a Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin.

A Telegramra feltöltött képsoron Prigozsin – most is – katonai felszerelésben látható, és arról beszél, hogy zsoldosai „szabadabbá teszik” Afrikát. A sivatagi környezet alapján Prigozsin akár valahol Afrikában is lehetett a videó elkészültekor, de hogy valóban így volt-e, azt a felvételről beszámoló BBC nem tudta megerősíteni.

A videón Prigozsin arról beszél, hogy csapatai ásványi anyagok után kutatnak, és iszlamista milíciákkal és más bűnözőkkel harcolnak.

„Dolgozunk. A hőmérséklet 50 pluszos – pont, ahogy szeretjük. A Wagner felderítő- és kutatóakciókat hajt végre, Oroszországot még nagyobbá teszi minden kontinensen, Afrikát pedig még szabadabbá. Igazságot és boldogságot hozunk – az afrikai embereknek, de rémálommá tesszük az ISIS, az Al-Kaida és más banditák életét.”

Prigozsin arról is beszél, hogy a Wagner toboroz, és a zsoldossereg továbbra is teljesíti a kitűzött feladatait: „ígéretet tettünk, hogy sikerrel járunk.”

Prigozsin júniusban egynapos, rapid zendülést hajtott végre Oroszországban Vlagyimir Putyin ellen, de a fehérorosz elnök közvetítésével tárgyalásba kezdett Moszkvával, és végül visszafordította az orosz főváros felé haladó csapatait. Azóta Fehéroroszország befogadta a zsoldossereget, akik már Lengyelország határán is keltik a feszültséget. Közben úgy tűnik, Priozsin sem lett teljesen kegyvesztett. Egyrészt még életben van, másrészt múlt hónapban Szentpéterváron fényképezték le, az Afrika-Oroszország csúcstalálkozón, amint kezet fogott Freddy Mapouka nagykövettel, a Közép-Afrikai Köztársaság elnöki tanácsadójával.

Mindeközben óriási feszültség kerekedett a Száhel-öv – most már csak – ex-demokráciájában, Nigerben, ahol a hadsereg megpuccsolta a kormányt. A puccsistákat éltető tömegnél pedig orosz zászlók lengenek. A nigeri puccsról és annak orosz – feltehetőleg wagneres – kapcsolatairól nemrég Földes András készített interjúkat helyiekkel:

A Wagnernek több ezer harcosa van Afrikában, itt több ország antidemokratikus vezetőségével is szorosra fűzték a kapcsolatot, tanácsadóként irányítják a helyi – nyugatellenes – propagandát, harcolnak a dzsihádista lázadók ellen, de közben háborús bűnök elkövetésével vádolják őket, bizonyítottan tucatszám ölnek meg ártatlanokat is. Szolgálataikért cserébe rendszerint ráteszik a kezüket az adott ország ásványi kincseire, olajkutakat, arany- és gyémántbányákat üzemeltetnek, a kitermelt anyagot pedig Oroszországba viszik. Erősek Maliban és különösen a Közép-afrikai Köztársaságban.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230822_Prigozsin_Wagner_Afrika_bejelentkezes_uj_video_Telegram

Részvény: