Ezt írta Orbán a NATO-csatlakozás ügyében a svéd kormányfőnek, amire válaszul elutasították a tárgyalást vele

Nyilvánosságra került Orbán Viktor találkozóra invitáló levele, amelyben Svédország NATO-csatlakozásának ügyéről ír svéd kollégájának. Erre kapta azt a választ, hogy nem kívánnak vele tárgyalni.

Közzétették azt a levelet, amelyet Orbán Viktor írt kedden a svéd miniszterelnöknek, és amelyben az észak-európai ország NATO-csatlakozásának témájában javasolt találkozóról írt – a levél tartalmát a 444.hu ismertette.

Orbán kedden kezdeményezte a találkozót, ám ezután a török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, ezután pedig Tobias Billström svéd külügyminiszter úgy reagált Orbán levelére, hogy nem lát okot a tárgyalásra. A NATO-főtitkár pedig a magyar jóváhagyást sürgette.

444.hu által ismertetett levélben Orbán azt írta svéd kollégájának, hogy “Európa válságok és bizonytalanságok korszaka előtt áll. Ennek a fényében országaink kapcsolatai – mind a bilaterális, mind a nemzetközi szervezetek tagjaiként ápolt kapcsolatok – egyre nagyobb fontosságúak.”

Aztán azzal folytatta: “Meggyőződésem, hogy Svédország és Magyarország közötti bármilyen politikai vagy biztonsági megállapodás alapjának az egymás iránt táplált, kölcsönösen erős bizalomnak kell lennie”.

Végül rátért a lényegre: “Úgy hiszem, hogy az intenzívebb politikai párbeszéd hozzájárulhat a kölcsönös bizalom megerősítéséhez országaink és intézményeink között, lehetővé téve, hogy tovább erősítsük politikai és biztonsági megállapodásainkat.”

Ám a levél végén a találkozójuk javasolt témái között konkrétan már nem említette a svéd NATO-csatlakozást, csak “összetett bilaterális kapcsolatainkról, a biztonsági és védelmi politika terén várható jövőbeli együttműködésünkről és Magyarország közelgő soros elnökségéről” írt Orbán.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240124_Ezt_irta_Orban_a_NATOcsatlakozas_ugyeben_a_sved_kormanyfonek_amire_valaszul_elutasitottak_a_targyalast_vele

Részvény: