Európa felkészült egy újabb Covid-hullámra

Az olasz egészségügyi hatóságok minden Kínából érkező utasnál megkezdik a Covid-vírus vizsgálatát, miután két Milánóba tartó repülőjárat utasainak csaknem felénél kimutatták a vírust. A milánói tesztek szekvenálását is elvégzik, hogy kiderítsék, vannak-e új változatok – közölte az egészségügyi minisztérium. Ha új törzset találnak, a tisztviselők szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be a beutazásra.

Kínában azóta tört ki a vírus, amióta az ottani kormány felhagyott a szigorú Zero Covid politikájával. A terjedés mértékével kapcsolatos bizonytalanság arra késztette az országokat, köztük az Egyesült Államokat, hogy új beutazási korlátozásokat fontolgassanak. Az olasz kormány a tervek szerint a szerdai kabinetülésen vitatja meg a vizsgálatokkal kapcsolatos információkat – számolt be róla a Bloomberg.

A pozitív tesztet produkáló személyek többsége nem mutatott tüneteket. A helyi média azonban arról számolt be, hogy az egészségügyi tisztviselők körében egyre nagyobb az aggodalom a Kínából felbukkanó új Covid-változatok miatt.

Bár a vírussal fertőzött utasok magas aránya riadókészültségbe hozta a hatóságokat, Olaszország mellett szól a magas átoltottsági arány. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az emberek több mint 80 százaléka teljes mértékben be van oltva, és sokan kaptak emlékeztető oltást is. Nyugat-Európa nagy részén hasonló a helyzet.

Európa többi országa is felkészült egy újabb Covid-hullámra
Az Egyesült Királyság azt közölte, hogy biztosítani fogja a szükséges Covid-felügyeletet, de nem tervezi a Kínából érkezők kötelező vizsgálatának bevezetését. Sebastian Guelde, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint Németországban az egészségügyi hatóságok „éberen figyelik” a helyzetet.

Nincs arra utaló jelünk, hogy Kínában olyan veszélyesebb mutáció alakult volna ki, amely alapján vírusváltozati területet kellene kijelölni, ami aztán ennek megfelelő utazási korlátozásokat is eredményezne

  • tette hozzá a szóvivő.

A francia egészségügyi minisztérium szintén figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azt közölte, hogy kész megvizsgálni minden olyan hasznos intézkedést, amelyet ennek következtében bevezethetnének, együttműködve Franciaország európai partnereivel.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/milano-kinai-utasok-covid-hullam-korlatozas.765337.html

Részvény: